Philips: kijelzƑbe integrált kamera

A Royal Philips Electronics a napokban egy olyan, mobiltelefonokba szánt LCD kijelzƑt jelentett be, amely integrált digitális kamerát is tartalmaz.
A Philips szerint az Ășj, digitĂĄlis kamerĂĄval kombinĂĄlt szĂ­nes LCD kijelzƑ lehetƑvĂ© teszi, hogy a mobiltelefonok gyĂĄrtĂłi egyszerƱen Ă©s gyorsan fejlesszenek ki olcsĂł, az ĂĄtlagfelhasznĂĄlĂłt cĂ©lzĂł, ugyanakkor igen fejlett mobiltelefon-kĂ©szĂŒlĂ©keket.

Az Ășj modul egy passzĂ­v-mĂĄtrix, super-twisted-nematic technolĂłgiĂĄval kĂ©szĂŒlƑ szĂ­nes kijelzƑt, egy CMOS technolĂłgiĂĄjĂș kĂ©pĂ©rzĂ©kelƑ chipet, valamint egy kiegĂ©szĂ­tƑ chipet tartalmaz. Ezen utĂłbbi chip a kijelzƑ Ă©s a kamera vezĂ©rlĂ©sĂ©Ă©rt felelƑs, miközben a rögzĂ­tett kĂ©pek JPEG tömörĂ­tĂ©sĂ©t is elvĂ©gzi.

"Az Ășj modul az olcsĂłbb kameratelefonokhoz kĂ©szĂŒl" - mondta Wout Verhagen, a Philips mobilkijelzƑkkel foglalkozĂł rĂ©szlegĂ©nek fejlesztĂ©si igazgatĂłja. "KorĂĄbban kĂŒlön interfĂ©szre volt szĂŒksĂ©g a digitĂĄlis kĂ©pĂ©rzĂ©kelƑhöz, illetve a kijelzƑhöz. Ez az Ășj modul egyetlen interfĂ©szt alkalmaz, amely az optimĂĄlis integrĂĄciĂł mellett jelentƑs növekedĂ©st eredmĂ©nyez a teljesĂ­tmĂ©nyben, a korĂĄbbiaknĂĄl nagyobb kĂ©prögzĂ­tĂ©si sebessĂ©get is lehetƑvĂ© tĂ©ve" - tette hozzĂĄ Verhagen.

Verhagen szerint a kĂŒlön kamerĂĄt, illetve kijelzƑt alkalmazĂł mobiltelefonok 10-12 fps (kĂ©p/s) kĂ©prögzĂ­tĂ©si sebessĂ©get tudnak elĂ©rni, miközben a Philips Ășj megoldĂĄsa 15-30 fps sebessĂ©gre kĂ©pes. Ez elsƑsorban annak a kiegĂ©szĂ­tƑ chipnek köszönhetƑ, amely tehermentesĂ­ti a mobiltelefon központi chipjĂ©t, Ă©s gördĂŒlĂ©kenyebbĂ© teszi az adatok ĂĄramlĂĄsĂĄt.

Nem vĂ©letlen, hogy a Philips komoly figyelmet szentel a kameramobilok piacĂĄnak. Az ilyen kĂ©szĂŒlĂ©kek piaca az idei Ă©vben vĂĄrhatĂłan ugyanis a nĂ©gyszeresĂ©re nƑ. A Strategy Analytics piackutatĂł cĂ©g pĂ©ldĂĄul a tavalyi 32,2 milliĂł utĂĄn az idei Ă©vben mĂĄr mintegy 146,9 milliĂł ilyen kĂ©szĂŒlĂ©k Ă©rtĂ©kesĂ­tĂ©sĂ©re szĂĄmĂ­t. "Egyre több mobilba Ă©pĂ­tenek kamerĂĄt a gyĂĄrtĂłk" - mondta Chris Ambrosio, a Strategy Analytics elemzƑje. Jelenleg többek között a Nokia, Panasonic, Sharp, Ă©s Toshiba cĂ©gek gyĂĄrtanak ilyen kĂ©szĂŒlĂ©keket.

A Philips Ășj modulja egy 1,7 colos szĂ­nes kijelzƑt, valamint egy 640x480-as, illetve 320x240-es felbontĂĄsĂș felvĂ©telek kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©re alkalmas digitĂĄlis kamerĂĄt tartalmaz. A tĂĄrsasĂĄg a modult a kĂ©sƑbbiekben olyan, nagy felbontĂĄsĂș kijelzƑvel is ki kĂ­vĂĄnja egĂ©szĂ­teni, amely a csĂșcskategĂłriĂĄs mobilokban is megĂĄllja majd a helyĂ©t.

Az Ășj modul mintadarabjai mĂĄjustĂłl lesznek elĂ©rhetƑek, a tömegtermelĂ©s pedig az Ă©v mĂĄsodik felĂ©ben kezdƑdik.

 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł