"Az információs munka hatékonyságának jövője"

A Microsoft hidat épít az "infószigetek" közé

A redmondi székhelyű szoftveróriás a várhatóan 2003 nyarán megjelenő Office 11 (Office 2003) nevű termékének fejlesztésekor arra helyezi a hangsúlyt, hogy hatékonnyá váljon a különböző független kis "szigetecskéken" lévő információk összekötése, feldolgozása, és például az e-mailek is megfelelően rendezve legyenek, a túl sok levél ellenére is legyen átlátható az elektronikus postafiók felülete - hangzott el a Microsoft hétfői, újságírók számára szervezett budapesti háttérbeszélgetésén a Centrál Kávéházban.
A rendezvényen Pozsony Balázs, az Office-termékcsalád termékmenedzsere Az "információs" munka hatékonyságának jövője címmel vázolta a Microsoft következő, komplex irodai programcsomagjával kapcsolatos újításokat, illetve az MS ezzel kapcsolatos jövőképét.

Pozsony szerint a Microsoft az új Office megjelentetésével azokat az "infomunkásokat" szeretné szoftveres megoldással segíteni, akiknek feladata aktív szerepet vállalni az üzleti információk áramlásának folyamatában. Az "infomunkásoknak" hozzá kell tudniuk férni az információkhoz, a különböző adatokhoz, és kapcsolatot kell tudniuk tartani a különböző emberekkel is. Menedzselniük kell különböző projekteket, információkat, feladatokat, fel kell dolgozniuk a hozzájuk különböző kommunikációs csatornákon (e-mail, messengerek) beérkező tömérdeknyi adatmennyiséget, s ezeket megfelelően jegyzetelniük (rögzíteniük) és elemezniük kell. Együtt kell működniük a különböző értekezletek összehívásában, hozzá kell férniük a közös fájlokhoz, sőt a megfelelő fájlokat nekik is meg kell osztaniuk másokkal. Szerzői tevékenységet folytatnak, frissítenek, közzétesznek. Pozsony saját projektvezetői munkakörét említette példának, hiszen kapcsolatot kell tartania az anyavállalat megfelelő részlegeinek munkatársaival, egyeztetnie kell a projektekben részt vevő munkatársakkal, jelentéseket kell írnia, közösen dolgoznak dokumentumok készítésén, elektronikus úton szervezik az értekezleteket, például az időpontokat is így egyeztetik.

Nos, az "infomunkások" előtt komoly kihívások állnak, hiszen a munka komoly e-mail mennyiséggel jár, és félő, hogy ha nem rendszerezik kellőképpen a leveleket, a túl sok információ halmazában elvesznek, előbb-utóbb nehezen igazodnak ki a sok-sok levél között. Ha a különböző adatok rendelkezésre állnak ugyan, ezeket a naponta 100-200 elektronikus levéllel fogadjuk ugyan, de azok az adatok el vannak egymástól szigetelve, nincsenek összekapcsolva, az együttműködés csöppet sem nevezhető hatékonynak. A túl sok, rendezetlen e-mail előbb-utóbb több bosszúságot okoz, mintha azok egy átlátható szisztémába lennének rendszerezve.

Pontosan erre a problémára jelent megoldást - az ígéret szerint - a Microsoft Office 11 csomag, melyet a bennfentesek egyébként már a 2003 nyáron megjelenő végleges verzió végleges nevén, Office 2003-ként emlegetnek. Az új Office "üzleti értéke abban rejlik, hogy az embereket, az információkat és az üzleti folyamatokat összekapcsolja". Lássunk néhány példát!

Javítottak az e-mailekkel való munkán. Ezentúl egyszerűbben szervezhetőek a levelek, még sokoldalúbban szűrhetőek a nem kívánt levelek (spamek), és jobb együttműködést biztosít az Outlook Web Acces nevezetű programmal is.

Új mobil felhasználási területek nyílnak. A címlista intelligens szikronizálása a hordozható, például tenyérben vagy órába épített eszközökkel hatékonyabbá válik.

Lehetőség nyílik a tartalom sokoldalú felügyeletére is, s például a dokumentumon belüli tartalomvédelemre és a szabályozott információmegosztásra és -cserére is mód lesz az új Office-ban.

Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy ezentúl a közös dokumentumokat offline és online is elérhetjük (STS v2), valamint integrálják a fejlesztők a dokumentumkezelést is. Leegyszerűsítik az emberek közötti kommunikációt. Szélesebb körben támogatják az XML-t és a különböző webszolgáltatásokat, továbbfejlesztik az intelligens címkéket az eltérő információforrások összekapcsolására, valamint új programozási lehetőségeket teremtenek a dokumentumokon belüli munkafolyamatok megvalósításához is. A fejlesztői csapat azt is kitalálta, hogyan csatlakozhatnak a programok a vállalati intraneteken kialakított szervezeti tudásbázishoz, egyfajta központi adatbázishoz, és ezeken gyors keresési lehetőséget is biztosítanak.

Ugyancsak jelentős újdonság, hogy rugalmasabbá teszik a telepítést és a karbantartást is. Azaz ezentúl egyéni karbantartás varázslókat és eszközöket vehetünk igénybe, és testre szabhatjuk az Outlook "személyi titkár" telepítését is.

Pozsony Balázs Office-termékmenedzser előadása végén kitért a Microsoft általános fejlesztési irányvonalaira is. Elmondta, a Microsoft Windows XP-t követő Longhorn "fedőnevű" új operációs rendszer várhatóan 2004 vége felé jelenik meg, de például a megújított, végleges Office-szal már az idén nyáron is találkozhatunk a szoftverkereskedőknél. Az Office 11-ből egyébként a napokban jelenik meg az újabb, kettes számú béta verziója. A fejlesztők tehát rajta vannak az ügyön.

Pozsony a Prím Online munkatársának a Microsoft Works jövőbeni sorsát firtató kérdésére válaszolva elmondta, a Works fejlesztése az Office rendületlen fejlődése ellenére sem áll le. A Works elsősorban a kisebb igényű, netalántán a sok-sok funkciót esetleg igénybe venni nem kívánó, például egyszerűbb munkákat végző középiskolai felhasználók számára készült, és ez a jövőben is így lesz. A Worksszel egyébként elsősorban újonnan vásárolt számítógépeken találkozhatunk, ugyanis a gyártók nagyon gyakran ezt az más felhasználói szegmenst megcélzó programcsomagot is mellékelik a készülékekhez.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció