Március közepétől másoknál is csökkennek az internetárak

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a szolgáltatók közötti folyamatos egyeztetés keretében Kovács Kálmán miniszter ma kora délután tárgyalt az internetszolgáltatók képviselõivel. A tárgyaláson megegyezés született: az ISP-k március közepétől 25 százalékkal csökkentik összintre vonatkozó internetes tarifáikat. Az alternatívok engedtek, s hangsúlyozták: vita nem a minisztérium és köztük volt.
Az alternatívok és az IHM megegyezett: az ISP-k március közepétől csomagjaikat átlagosan 25 százalékkal csökkentik.

A támogatási rendszer hasonló a tavaly augusztusihoz. Az IHM kétszer fog 6-7 százalék körüli támogatást adni, első körben a tarifákra: amennyit enged a szolgáltató, annyi százalékot. Az állam ezen felül is nyújt még pluszban 6-7 százalékos támogatást

Fontos részlete a megállapodásnak, hogy a Matáv átvállalja a számlabeszedési kockázatot.

A márciusi 25 százalékos bruttó költségcsökkenés a 15, 40 és 100 órás csomagokra érvényes.

Abban is megállapodtak, hogy március végéig megvizsgálják a szélessávú internetezés támogatásának módját is.

Emellett a kisebb hálózatépítőket pályázat útján támogatja az IHM, amelyek a adókedvezményeket nem tudták kihasználni.

A 4. pontja a megállapodásnak: internetszolgáltatói kerekasztal létrehozása a távközlési mintájára.

Kóka János (Elender) a megállapodás után elmondta: konfliktus, harc a Matáv és a Matávon kívüli világ között zajlott, nem a kormányzat és az alternatívok között. Mint tegnapi közleményükben is hangsúlyozták: üdvözlik az informatikai és hírközlési miniszter, Kovács Kálmán szándékát, mely Erkki Liikanen, az unió vállalkozásért és információs társadalomért felelõs biztosának álláspontjával összhangban a többszereplős piaci versenyt támogatja.

A Vivendi vezetője szerint megnyugtató, hogy piaci alapokon jön létre az árcsökkentés, a GTS-Datanet tárgyaláson részt vett képviselője pedig kiemelte: az alternatív szolgáltatók engedtek, "áldoztak a liberalizáció oltárán".

A megállapodás 2003. december 31-ig érvényes, 2004-től az új hírközlési törvény fogja szabályozni e kérdést.

A megállapodás értelmében egyébként az alternatívok együtt adhatják a távközlési és internetcsomagjaikat.

Kovács Kálmán elmondta: a támogatás igénybevételéhez be kell jelentkezni az IHM-be. A támogatás részleteit a következő két hétben dolgozzák ki.

A költségvetésből 3,5 milliárd forintot különítettek el a lakossági internethasználat támogatására, ebből a keretből fogják fedezni mind a dial-up, mind a szélessávú hozzáférés olcsóbbá tételét - mondta a miniszter.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció