Elender: egyelőre nem csökken az internetezés költsége

Az Elender Üzleti Kommunikációs Rt. támogatja az olcsóbb internetet, de úgy látják, hogy a Matáv 25 százalékos nagykereskedelmi árkedvezménye az internetezésre használt telefondíjakra, az Axelero kivételével, más szolgáltatónál nem csökkenti az internetezés költségeit.
Kóka János, a társaság vezérigazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az internetszolgáltatók (ISP) esetében a 25 százalékos nagykereskedelmi kedvezmény eleve 12 százalékra csökken, mivel a Matáv az árengedményt úgy adja, hogy megszünteti az internetezésre használt bruttó telefondíjból a 13 százalékos visszatérítést.

A vezérigazgató kifejtette: a jelenlegi nagykereskedelmi kedvezmény konstrukció további hátránya, hogy az ezt igénybe vevő ISP-knek maguknak kell számlázniuk ügyfeleiknek, s ennek költsége a bruttó árbevétel 4-8 százaléka.

Kóka János hangsúlyozta: az internetszolgáltatók nem rendelkeznek akkora tartalékkal, hogy az említett költségnövelő, bevételcsökkentő hatásokat kivédve jelentős árkedvezményeket adjanak ügyfeleiknek márciustól.

A vezérigazgató utalt arra, hogy a Matáv nagykereskedelmi ára torzítja a versenyt, mivel abból csak a saját internetes leányvállalata, az Axelero tud profitálni. Éppen ezért az Elender azt kéri, hogy a Matáv módosítsa nagykereskedelmi árajánlatát, s ha ezt nem teszi meg, akkor a versenyfelügyelethez fordul.

Kóka János elmondta azt is, hogy az internetezés percenként 77 filléres állami támogatása szintén a Matávnak a legelőnyösebb, mivel a teljes összeg 85 százaléka az ő zsebébe vándorol.

A vezérigazgató elmondta azt is, hogy ha az ISP-k maguk számláznak, akkor ezzel meglehetősen nagy kockázatot is vállalnak, hiszen az ügyfelek nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy ne a távbeszélő szolgáltatóktól kapják a csekket. Hozzátette: a nagyobb kockázat vállalásával elképzelhető, hogy az internetszolgáltatók inkább ráfizetnek a nagykereskedelmi kedvezmény igénybevételére, semmint hasznot húznának abból.

Kóka János elmondta, hogy az Elender (akkor még PSINet Magyarország néven) az elmúlt évben 5,073 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, míg a kamat és tőketörlesztés adófizetés és értékcsökkenés előtti (EBITDA) eredménye mintegy 450 millió forint volt.

A vezérigazgató elmondta, hogy a társaság jelentős adózás utáni eredményt realizált tavaly, ám ezzel kapcsolatban számot nem közölt, mivel ennek számítása most folyik.

Az Elender az idén mintegy 6 milliárd forint árbevételt szeretne elérni, az EBITDA eredménye pedig várhatóan 500 millió forint lesz.

A sajtótájékoztatón kérdésekre válaszolva Kóka János elmondta, hogy az alternatív szolgáltatók, illetve az internetes és kábelcégek mihamarabb el szeretnék érni az egyetemes távközlést támogató alap befizetéseinek mérséklését, hiszen úgy vélik, hogy jelenleg ezen alap révén saját forrásaikkal a Matávot erősítik. Kifejtette: az Informatikai és Hírközlési Minisztériumtól a szolgáltatók ígéretet kaptak arra, hogy 2003. március 31-ig mentesítik őket az alapba történő ez évi fizetés alól, vagy ha nem, akkor a 2002. évi összeg töredékére, 10-20 százalékára csökkentik fizetési kötelezettségüket.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció