A Netért szerint csak a megemelt árakhoz képest van csökkentés

A Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága a Matáv, illetve az IHM február 18-i - az internetezés árának 25%-os csökkentését bejelentő - nyilatkozataira reagáva közleményt adott ki, amelyben több szempontból kritizálja a történteket, és bejelenti: "a Netért tovább harcol azért, hogy a korlátlan modemes internet-hozzáférés díja az Európa Tanács által ajánlott havi 25 euró (kb. 6000 ft) körül legyen Magyarországon is".
A Netért szerint az február 18-án bejelentett 25%-os csökkentés a dial-up hozzáféréssel rendelkezők közül legfeljebb csak azokra nézve igaz, akik jelenleg a Matáv 15 és 40 órás díjcsomagjait veszik igénybe. Ugyanakkor egy számítás szerint a korábbi kedvezményes időszakokhoz képest (Mindenkinek, Mindenkinet) a most meghirdetett 100 órás csomag éppenséggel drágább, mint amennyibe azelőtt a korlátlan hozzáférés került. (Az érdekvédelmi szervezet az előbb felértékelt, majd a drágább árból kedvezménnyel árult "csehszlovák kalucsnihoz" hasonlítja a dolgot, ám ezt a hasonlatot zárójelbe tesszük, mivel a képlet sántít, hisz esetünkben éppenséggel előbb volt a vállalati kényből-kedvből adott kedvezmény, majd annak visszavonását követte a minisztérimai megállapodással is szabályozott árcsökkentés.)

"A beharangozott konstrukció újabb hibája, hogy igénybevételéhez az előfizetőnek az Internet szolgáltatóval (ISP) kell szerződést kötnie" - folytatja a kritikai észrevételeket a közlemény. "Jelenleg nem tudható, hogy minden internet szolgáltató - különösen az ingyenes internet szolgáltatók - készek-e kezelni az ezáltal bevezetésre kerülő kombinált csomagok technikai lebonyolítását, pl. a számlázást. A MATÁV és az IHM ügyesen egybekötötte a tarifák és a díjmegosztás amúgy is kényes témakörét, jelen információk alapján úgy tűnik, hogy a távközlési díj csökkenésének lehetősége nem több 12%-nál. Aggasztó továbbá, hogy a jelenlegi konstrukciók elsődlegesen a Matáv tulajdonában lévő Axelero Rt-nek nyújtanak indokolatlan versenyelőnyt."

A közlemény kiritizálja a Matávot azért is, mert a cég "ADSL fejlesztései folyamatosan késésben vannak, és még a lefedett területeken is gyakran előfordulnak nem kiszolgált ADSL igénylők."

Végezetül a Netért aggasztónak tekinti azt a tény, hogy egyelőre nincs aláírt megállapodás az alternatív szolgáltatókkal.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció