Internet: indul a 25%-os árcsökkentés

Az Európa Terv programja szerint márciustól átlagosan 25%-al csökkennek az internet-előfizetési díjak. Ennek a miniszterelnöki szinten bejelentett hírnek a részletei most kezdenek kirajzolódni, miután az IHM megkezdte, és a Matávval valamint az Emitellel ma be is fejezte a megfelelő szerződések kialakítását, megkötését. A Matáv már be is jelentette árcsökkentését, de az alternatívok is nyilatkoztak a tárgyalások előrehaladásáról. A téma részleteivel két korábbi hrünk is, a http://hirek.prim.hu/cikk.prm?id=34988 illetve a http://hirek.prim.hu/cikk.prm?id=34989 foglalkozik.
A stabil, kiszámítható szabályozási környezet fenntartása mellett az informatikai és hírközlési tárca a partnerség jegyében valamennyi szolgáltatóval folyamatosan tárgyal. Ennek a 8 hónapos, közös munkának az eredménye, hogy idén a szolgáltatók már élni tudnak az adókedvezmények által kínált lehetőségekkel: a végpontok számának gyarapodása mellett a csomagok ára csökkenni fog. Az IHM arra számít, hogy a tavaly elfogadott adótörvények révén a szélessávú, (gyors, korlátlan) internet-hozzáféréssel rendelkező felhasználók száma idén kiugróan növekszik, meghaladja a százezret.

Az IHM és telefonszolgáltatók tárgyalásaira ma elsőként a Matáv és az Emitel tett pontot, amikor Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója és Harel Yoel, az Emitel vezérigazgatója aláírták a megfelelő szerződéseket. A Matáv konstrukcióinak köszönhetőn az internetszolgáltatók maguk alakíthatnak ki olyan internetcsomagokat, amelyek magukba foglalják a telefon és az internet-elérés díját, így összességében az internetezés költsége legalább 25%-al csökken. Az új konstrukciók egyike sem igényel állami többlettámogatást.

Az alternatív távközlési szolgáltatókat Polányi Sándor, a Vivendi Telecom Hungary vezérigazgatója képviselte a Távközlési Kerekasztalt követő sajtótájékoztatón, aki számos piaci szereplő nevében (Pantel, GTS Datanet, Hungarotel, eTel, Elender és a UPC Magyarország) beszámolt arról, hogy a minisztériummal folyó tárgyalások és a közös előkészítő munka eredményeképp a közeljövőben szintén a kormányzati célokkal egybevágó konstrukciókkal lépnek piacra. A GTS-Datanet a napokban jelentette be, hogy márciusban új modemes kombinált Internet-előfizetési csomagokat indít el, amelyek árai jelentős mértékben kedvezőbbek lesznek a mostani betárcsázós elérési és Internet áraknál.

A mai szerződés-aláírást követően a Matáv kiadta sajtóközleményét a március elsejei árcsökkentésekről. Eszerint márciustól a Matáv nagykereskedelmi konstrukcióban (a kiskereskedelmi árnál 25%-kal olcsóbban) kínálja az internetszolgáltatóknak az eddig csak kiskereskedelmi forgalomban bevezetett 15 és 40 órás “Kezdőnet" és “Haladónet" internet-díjcsomagjait és emellett egy 100 órás internetcsomaggal is megjelenik a piacon, melyet kiskereskedelmi és nagykereskedelmi formában egyaránt bevezet. Az árcsökkentés kiterjed a szélessávú hozzáférésre is: a jelenlegi 384 Kbit/s sebesMségű hozzáférés ára csökken, emellett - a jelenlegi 384 Kbit/s hozzáférés árán - egy lényegesen gyorsabb 512Kbit/s sebességű hozzáférés lesz elérhető. Az új konstrukcióknak köszönhetően a végfelhasználói árak várhatóan 20-30%-kal csökkennek.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció