Ülésezett a Távközlési Kerekasztal

A jelentősebb szolgáltatók, az IHM minisztere és a tárca képviselői részvételével február 18-án kibővített ülést tartott a Távközlési Kerekasztal. Az ezt követő sajtótájékoztatón Kovács Kálmán ismertette az elhangzottakat, illetve aláírt két szerződésmódosítást.
1. Az Európa Terv információs társadalomra vonatkozó részeinek a végrehajtását célozza az a ma megkötött két szerződésmódosítás (IHM-Matáv, IHM-Emitel), amelyek révén - kormányzati támogatással, illetve adókedvezménnyel - az illető két szolgáltató március 1-jével átlagosan 25%-kal csökkenti internetszolgáltatási díjait.

2. A támogatások között a kormány (IHM) a technológiától függetlenül a szélessávú internetre is kiterjeszti a támogatását, így ennek díjcsökkenése is várható.

3. A kerekasztal résztvevői arról tájékozódhattak, hogy a hírközlési törvény módosítása május 15-re elkészül, majd egyeztetések után augusztus végére benyújtják azt a Parlamentnek, és év végére elkészülhet az EU-konform versenyszabályozás.

4. Az egyetemes távközlési támogatási alappal kapcsolatban arról volt szó, hogy milyen támogatás tartozik majd az egyetemes távközlésbe az új törvény hatályba lépésétől kezdve, hogyan alakítja ki a tárca annak a finanszírozását, és az átmeneti időszakban, 2003-ban milyen kedvezményeket nyújtanak az egyes szolgáltatói köröknek (kábeltévéseknek, internetszolgáltatóknak, adatkommunikációban résztvevőknek).

A sajtótájékoztatón Straub Elek, a Matáv vezérigazgatója részletezte a március 1-jével bevezetésre kerülő különböző (keskeny- és szélessávú internetezés, telefonálás) díjcsökkenéseket, majd a kerekasztalon szintén részt vett hét alternatív szolgáltató (Vivendi, Pantel, GTS-Datanet, Hungarotel, eTel, Elender, UPC) nevében az ő helyzetükről Polányi Sándor, a Vivendi vezérigazgatója is tájékoztatást adott. Felolvasta a kerekasztalt követően készült sajtóközleményüket:

"Üdvözöljük a miniszterelnöki bejelentést, fontosnak tartjuk az internet hazai terjedésének felgyorsulását és az információs társadalom kiépülését. Ugyanakkor a távközlési verseny jelenlegi helyzetéről sokat elárul, hogy ezúttal is kormányzati eszközökre van szükség a fenti célok elérésének meggyorsítására.

Tekintettel arra, hogy a miniszterelnöki bejelentést követően elindult megbeszélések jelenleg is folynak, megállapodás aláírásáról egyelőre nem tudunk beszámolni. Megerősíthetjük azonban, hogy szándékunkban áll a kormányzati célokkal is egybevágó konstrukciók kidolgozása.

Ezzel együtt újból le kívánjuk szögezni, hogy nem az "egyszereplős verseny" koncepciója, illetve nem külön-megállapodások megkötése, hanem a valódi többszereplős piaci verseny elősegítése vihet közelebb az információs társadalom kiteljesedéséhez és egyúttal ez eredményezhet érzékelhető árcsökkenést is.

Tekintettel arra, hogy kiemelten fontosnak tartjuk a ténylegesen többszereplős verseny és az alternatív cégek megerősödését, e cégek újabb tárgyalásokat kezdtek együttműködésük lehetséges formáinak kidolgozására.

Meggyőződésünk, hogy az alternatív cégek, amennyiben, mind a szabályozási, mind a közgazdasági környezet ezt lehetővé teszi, tudnak és képesek egyre növekvő ügyfélkörük számára a domináns szolgáltatóéval minden szempontból versenyképes szolgáltatásokat nyújtani".

Polányi Sándor további megjegyzései: a Vivendinek jelenleg 15%-kal olcsóbbak az internetcsomagjai, mint a két, most megállapodást kötött versenytársáé. Így nem lesz gond a domináns szolgáltató 25%-os árcsökkentéséhez megfelelő díjakért adni majd az internetcsomagokat. Az említett hét szolgáltatóval a tárca később kezdte meg a tárgyalásokat, mint a Matávval és az Emitellel, ennek ellenére várhatóan igen rövid idő alatt közülük három szolgáltató is alá tudják írni a minisztériummal az internetszolgáltatás díjcsökkentésére vonatkozó szerződést.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció