A linuxosok levélben ajánlották fel segítségüket a kormánynak

A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete (LME) nevében nyílt levéllel fordul az informatikai tárca vezetőjéhez, Kovács Kálmán miniszterhez Sári Gábor, az egyesület elnöke - tudta meg a Prím Online. A linuxosok egyesülete szívesen bekapcsolódna a további szabad szoftverekkel kapcsolatos kérdések tisztázásába, ezért felajánlják segítségüket a kormány szabad szoftverekkel kapcsolatos stratégiájának elkészítéséhez.
Sári levelében úgy vélekedik, elérkezett az idő hazánkban is a kormányzat szabad szoftverekkel kapcsolatos stratégiájának kidolgozására és artikulálására. Ezt a szabad szoftverek, és különösen a Linux elterjedtsége és a szoftveriparban betöltött alapvető infrastrukturális szerepe indokolja.

A levélíró Kovács Kálmán tárcavezetőt arra emlékezteti, hogy a szabad szoftverek kormányzati felhasználásának lehetőségeit több tanulmány is elemezte már, példaként megemlítik az EU számára készült "FLOSS" jelentést http://www.infonomics.nl/FLOSS/report/index.htm), főként annak 2b szakaszát, valamint a Miniszterelnöki Hivatal számára nemrégiben készített, a szabad szoftverek kormányzati felhasználhatóságáról szóló tanulmányt (http://www.guska.hu/publication/tanulmany/OSS_GOV_HUN.pdf).

"Mindkét tanulmány a szabad szoftverek felhasználásának hagyományos, a piaci szektorban is érvényes pozitív hatásait mutatja ki. Mindemellett kihangsúlyozza azokat a párhuzamokat, melyek a közszférával szemben támasztott speciális követelmények és a szabad szoftverek használata között fellelhetőek. Külön szeretnénk a figyelmét felhívni a FLOSS tanulmány azon megállapítására, mely szerint az EU tagországokban a szabad szoftveres fejlesztési aktivitás és a kormányzat szabad szoftverekkel kapcsolatos politikája között összefüggés rejlik. Ebből a szempontból Magyarországon erős lemaradást tapasztalunk a kormányzat részéről."

Az LME elnöke aláhúzta, hogy hazánkban kiterjedt szabad szoftveres fejlesztői bázis létezik: becslések szerint - annak ellenére, hogy a magyar programozók jelentős része külföldön, zárt forrású szoftverek fejlesztésén dolgozik - Magyarország az új csatlakozókkal együtt értett EU országok közül a harmadik-negyedik legerősebb nyílt forrású fejlesztőbázissal rendelkezik.

Az egyesület levelében az is áll, Magyarország akkor tud valóban egyenrangú félként integrálódni az EU-ba, ha megtalálja azt a szerepet, amelyet a nemzetközi munkamegosztásban el tud látni. "Véleményünk szerint, hazánk erőforrásai és lehetőségei ezzel a szereppel kapcsolatban hangsúlyozottan a tudásra, azon belül is az informatikára terelik a figyelmet. A szabad szoftverek lehetőségeit ismerve, megfelelő kormányzati program segítségével elérhető, hogy 2010-re az EU informatikai szolgáltatásokkal kapcsolatos igényeinek kielégítésében a magyar vállalkozások fontos szerephez jussanak. A szabad szoftverekkel kapcsolatos üzleti modelleket ismerve (hivatkozások), ez egyúttal a hazai kis- és középvállalkozások sokat emlegetett megerősítését is szolgálhatja."

A miniszterhez eljuttatott levél sürgeti a szabad szoftverek kormányzati felhasználásával kapcsolatos törvény, szabályozás, vagy stratégia megalkotását, amit szintén fontos módjának tartanának a megfelelő kormányzati szerepvállalásnak. Megemlítik Franciaország, Németország, Kína, Peru, Mexikó, vagy a spanyol Extremadura tartomány sikeres példáit.

Szintén fontos területnek nevezik a kutatás-fejlesztés, mert ebben egyrészt a K&F támogatásoknál megfelelő szempontrendszer érvényesítésével, másrészt megfelelő témaválasztással komoly eredményt lehet elérni.

A levél végén az áll, hogy a linuxosok egyesülete szívesen bekapcsolódna a további szabad szoftverekkel kapcsolatos kérdések tisztázásába, ezért felajánlják segítségüket a kormány szabad szoftverekkel kapcsolatos stratégiájának elkészítéséhez.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció