Ha lassan is, de feljövőben a Linux

A legfrissebb előrejelzések szerint a nyílt forrású Linux operációs rendszernek az elkövetkező években minden esélye megvan arra, hogy az asztali számítógépekre szánt operációs rendszerek szegmensében erősítsen pozícióján, azonban a Linux térnyerése ezzel együtt várhatóan közel sem lesz olyan dinamikus, mint azt néhány szakértő az elmúlt időkben előre jelezte.
Az IDC piackutató cég által az üggyel kapcsolatban készített jelentésből kiderül, hogy a szerverszámítógépek mellett manapság az asztali számítógépekre is egyre több esetben telepítenek Linuxot. Az IDC jelentéséből többek közt kiderül, hogy a felhasználóknak immár lehetőségük nyílik arra, hogy Linux vagy Lindows OS operációs rendszerrel ellátott új számítógépeket vásároljanak. Az Egyesült Államokban többek közt az Evesham forgalmaz Lindows OS-szel ellátott PC-ket, a Wal-Mart kínálatában pedig számos Mandrake Linuxszal és egyéb alternatív operációs rendszerrel rendelhető PC található.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy míg a Linuxnak roppant nehéz dolga van az asztali számítógépek piacán, addig a szerverszámítógépek piaca lényegében a lába előtt hever, melynek ékes bizonyítéka, hogy a közelmúltban olyan nagy és neves gyártók álltak ki a nyílt forrású operációs rendszer mellett, mint például az IBM vagy a Hewlett-Packard. Egyes előrejelzések szerint egyébként 2009 körül már a Linux fogja dominálni a szerverekre szánt operációs rendszerek piacát.

Ezzel szemben a Linuxnak komoly feladatot jelent az asztali számítógépek meghódítása, melyet alátámaszt az az adat, mely szerint az ebben a piaci szegmensben 2000-ben mintegy 1,5 százalékos részesedést birtokló Linux 2001-ben mindössze 0,2 százalékkal növelte részesedését, miközben a Microsoft Windows operációs rendszerek ugyanezen időszakban újabb 2 százalékot szakítottak ki a piaci tortából. A Windows piaci részesedése egyébként ily módon 2001-ben már meghaladta a 94 százalékot. Szakértők szerint a Linux ennek ellenére szépen lassan képes lesz előretörni, és egy-két éven belül várhatóan megfosztja majd pozíciójától az asztali operációs rendszerek piacán jelenleg második helyezett Mac OS-t.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció