Szoros mérkőzésen, IBM-HP 1:0

Az IBM csúcskategóriás Unix szervere megelőzte HP-s vetélytársát egy széleskörűen elismert teszt futtatásán. Visszavágó (a HP szerint): március végén.
A szóban forgó tesztet a Transaction Performance Council futtatta. A TPC-C teszt olyan adatbázis-tranzakciókat szimulál, mint pl. leltárellenőrzés, rendelésfeladás, ki- és befizetések. A listavezető változatlanul a Fujitsu 128 processzoros behemótja, amely azonban egyedi adatbázis-kezelőt használ, szemben a HP és az IBM által alkalmazott Oracle 9i-vel.

Az IBM azzal ugrott az élre, hogy 32 processzoros p690 Regatta szerverében megduplázta az operatív tárkapacitást, 256 GB-ról 512 GB-ra. Ezzel a tranzakciós sebessége percenként 403 000-ről 428 000-re nőtt. Az IBM előnye így is hajszálnyi. A lényegesen olcsóbb - 6,6 millió dollárba kerülő - 64 processzoros HP Superdome jelenleg 423 000 tranzakciót teljesít. A Regatta ára ezzel szemben 7,6 millió USD.

A TPC-C teszt élén hagyományosan unixos szerverek állnak, bár az Intel-processzoros Windows rendszerek elkezdtek kapaszkodni a "pontot érő" helyekért. Egy 32 itaniumos NEC jelenleg hatodik és mögötte ott van a Unisys 32 Xeon processzoros gépe.

A szerverpiacot vezető Sun kivonta gépeit a versenyből, mondván, hogy a TPC-C teszt nem reprezentálja jól a valódi szerverfeladatokat. A valószínű valódi ok elemzők szerint az, hogy a Sun szerverek, bár állják a versenyt, de nem lennének az élen.

A HP szerint az IBM előnye jelentéktelen, és a Superdome már március végén visszaszerzi az elsőséget; a most fejlesztés alatt álló szuper-Superdome pedig meg fogja haladni az 1 millió tranzakciót.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció