Az InfiniBand 2003-ban érkezik

A négy legnagyobb szervergyártó - IBM, HP, Dell, Sun - rövid időn belül megkezdi az a nagy sávszélességű InfiniBand technológián alapuló szerverek szállítását.
A négy "nagy" bejelentette, hogy komoly előrelépést jelent az új technológia alkalmazása, amely növeli a szerverek sávszélességét és teljesítményét. Az InfiniBand kapcsolóműn alapuló rendszerek könnyen és széles tartományban méretezhetők. A HP az InfiniBand alapú rendszereket a vevők növekvő igényeinek kielégítésére vezeti be a tervezettnél előbb. Az IBM 2003 első negyedévben kezdi meg az InfiniBand kapcsolókkal összekapcsolt számítógépek csoportjának üzembe-helyezését, amelyet adatbázisok feldolgozásához és nagy sebességű számításokhoz használnak majd.

Az InfiniBand - csatorna alapú kapcsolómű architektúra - helyettesíti az egyéb "összekapcsolási" technológiákat, így például a PCI-t, az asztali számítógépekben. Ennek ellenére mégis olyan technológiákkal lesz versenyben, mint PCI-X, a 10 Gigabit Ethernet és a tárolók összekapcsolásához szolgáló csatornák.

Jelenleg az InfiniBand az egyéb nagy sebességű technológiákhoz hasonlóan 10 Gbps sebességgel működik. Az új összekapcsolási megoldás elsősorban a nagy teljesítményű rendszerek fürtbekapcsolásához használható, amelyekhez jelenleg a 10 Gbps Ethernet és Optikai csatornákat használják.

A Sun 2004-ben kezdi meg az Infiniband alapú szerverek és tároló-rendszerek szállítását. Az első InfiniBand alapú szerverek pengeszerverek lesznek, amelyekből nagyon sok dugaszolható egy fiókba, illetve egy szekrénybe.

A szervergyártók az InfiniBand technológiát saját fejlesztésű megoldásokkal kombinálják. Az IBM az Infiniband technológiát az Intel alapú eServer xSeries rendszerekben használja először. Az IBM Microelectronics saját, szilícium InfiniBand eszközt fejleszt, amelyet a vevőkkel igyekszik elfogadtatni.

A Dell az InfiniBand technológiát a következő generációs PowerEdge moduláris pengeszerverekben használja először, majd fokozatosan a többi szerverben is bevezeti. A Dell szintén saját megoldáson dolgozik és fejleszti a 4x, vagy 10 Gbps szilícium-kapcsolót és a hozzávaló szoftvert, amelyek támogatják az InfiniBand hálózatokat.

A Hewlett-Packard az InfiniBand Kereskedelmi Szövetség alapítóinak egyike. Ezért a vállalat szintén minél előbb szeretné bevezetni a technológián alapuló rendszereket. A HP úgy véli, hogy az InfiniBand hamar népszerű lesz és gyorsan elterjed. Ezért nem halaszthatják tovább a technológián alapuló rendszerek bevezetést, amelyek megjelenése - az előzetes tervek szerint - 2003 második felében várható.

Az InfiniBand technológiát úgy definiálták, hogy a kapcsolók sávszélességét könnyen, egyszerűen tovább lehessen növelni. 2004 végén vagy 2005 első felében jelennek meg a 12x vagy 30 Gbps sávszélességű InfiniBand kapcsolók, majd később a gyorsabbak.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció