Linux szuperszámítógépek

A Hewlett-Packard bejelentette, hogy a Linux NetworkX új technológiát használ az olcsó szuperszámítógépekben.
A Linux NetworX a HP Itanium 2 szervereket használ komponensekként saját rendszereibe, míg a HP a ClusterworX szoftvert azoknak a szuperszámítógépeknek a kezeléséhez használja, amelyeket saját kisebb rendszereiből állít össze. A ClusterworX olyan taszkokat kezel, mint a szoftverek egyidejű üzembe helyezése több számítógépen, a processzorok terhelésének figyelése és a rendszerek automatikus kikapcsolása a ventilátor meghibásodása után.

A szuperszámítógép kiváló piac az Intel számára az új Itanium család széles körű elterjesztésére, mivel működése jelentős mértékben eltér a jól ismert és a piac számos szegmensében használt Celeron-Pentium-Xeon sorozattól, és ezért a szoftverek újraírását igényli. A szuperszámítógép-felhasználók a jobb matematikai képességekért hajlandók magasabb árat fizetni. Az Itanium processzorok rendelkeznek ilyen képességekkel. Ezeken a rendszereken a felhasználók saját programjaikat és nem külső cégek szoftvereit használják.

A HP minden új szerversorozata - 2005-től - Itanium processzoron alapul majd, míg olyan szuperszámítógép-gyártó cégek, mint a Quadrics, megkezdi az új lapkák támogatását.

A hagyományos szuperszámítógépek drága, speciális, bizonyos feladatokhoz optimalizált rendszerek, amelyeket a vevők kiválasztott csoportja vásárol. Az ipari szabvány tömegtechnológiák, olyanok, mint az Intel processzorok, az InfiniBand (nagy sebességű kapcsolat) és az optikai csatornás hálózati tárolók nagy rendszerteljesítményt tesznek lehetővé, ugyanakkor olcsók.

Az új szuperszámítógép-fajtát több kétprocesszoros szerverből rakják össze, amelyeket egyetlen rackszekrénybe dugaszolnak. A szerverekből nagy sebességű hálózaton keresztül összekapcsolt fürtöket állítanak össze. A Linux NetworkX rendszerek felhasználói a Los Alamos és Lawrance Livermore nemzeti laboratórium kutatói (magfegyverek szimulálásához), a Boeing repülőgép-tervezői és a Sequenom genetikai kutatói.

A Linux NetworkX (Salt Lake City) új szerverei januárban lesznek kaphatók. A vállalat a HP kétprocesszoros rx2600 és négy CPU-s rx5670 szervereit használja. A HP viszont a Linux NetworX szoftvert használja olcsó szuperszámítógép fürtjeihez.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció