Új 3G-elképzelés a Nokiától

A Nokia új 3G-szabványt fejleszt, amelyik lehetővé teszi, hogy a két nagy - jelenleg már működő - következő generációs szabvány, a W-CDMA és a cdma2000 egymással együttműködhessen; interoperábilis legyen.
Az új technológia, aminek a Global W-CDMA nevet adták, elsőként az amerikai piacon kerül bevezetésre, ahol a szolgáltatók rendszerint vagy a cdma2000, vagy a W-CDMA szabványokat használják a 3G-s kommunikációra.

A Nokia szűkszavú közleményében azt állítja, hogy a G-WCDMA már közel van a szabványosításhoz, és nagy valószínűség szerint áttörést jelent majd a jelenleg még megoldatlan amerikai többszabványúságból eredő problémákra.

Habár a W-CDMA verzióit már korábban sikeresen mutatták be Európában, Ázsiában és az USA-ban, a másik nagy szabvány, a cdma2000, úgy tűnik, előnyre tett szert. Október végére a cdma2000 világszerte 27 mobilszolgáltatónál jelent meg, az NTT DoCoMo maradt az egyetlen olyan szolgáltató, amelyik a világpiacon W-CDMA szabványt kínál.

A CDMA Development Group szerint október 31-ig 25,43 millió cdma2000-előfizetőt regisztráltak világszerte, a DoCoMo ezzel szemben 142 400 W-CDMA-előfizetőt. Ha a fejlődést nézzük, akkor az előbbi szabványnál havonta átlagban kétmillió új előfizető várható, míg a másiknál mindössze 6000.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció