A Vodafone Magyarország festményrestaurálásban segédkezett

A Szépművészeti Múzeum Baráti Körének felkérésére arany fokozatú támogatóként segítette 2002-ben a távközlési szolgáltató a múzeumot, és bekapcsolódott a múzeum festményrestaurálási programjába is. Ennek első állomásaként egy szennyeződésektől elsárgult, impozáns méretű festmény, Stefano Scotto: Krisztus a kereszten Szűz Máriával, Szent Jánossal és Magdalénával című művének megmentésében is segédkezett.
A restaurálás célja az volt, hogy az évtizedes szennyeződésektől megsárgult, megöregedett lakkréteget eltávolítsák a kép felületéről, és a mű visszanyerhesse eredeti színpompáját, koloritjának erejét, kontrasztjának valós dinamikáját. A festmény hosszú élete során néhány szerencsésnek mondható és több kedvezőtlen beavatkozás érte. Hordozója több darabból összeépített nyárfatábla, amely szerkezeténél fogva repedezésre, vetemedésre hajlamos. A műtárgyat erőteljes szúfertőzés károsította, így a hordozó teljes vastagságában megsérült és veszélyeztette a festékréteget is. A jelenlegi restaurálást megelőzően 1983-ban történt egy szerencsétlen kimenetelű restaurálási kísérlet, melynek során a festmény hátterét a lebegő angyalokkal a kép teljes jobb oldalán eltávolították.

- A jelen restaurálás lehetőségéért a Szépművészeti Múzeum kiemelten hálás a múzeum baráti körének és a Vodafone-nak, mert a jelenlegi tudományos vizsgálatok eredményeként a festményt eredeti formájában lehetett rekonstruálni, és a sötétkék hátteret az angyalokkal visszaállítani - mondta Tátrai Vilmos a Szépművészeti Múzeum igazgatóhelyettese.

A festmény

A Régi Képtár állandó kiállításának olasz termében látható impozáns méretű (119x69 cm) festmény világos kompozíciós elrendezésben Krisztust ábrázolja a kereszten, jobbján Mária, balján János álló alakja, a kereszt tövében Mária Magdolna összeroskadva a keresztet öleli. Az alakok színpompásan emelkednek ki a mélykék háttérből, a kereszt körül angyalok lebegnek halványan, jelzésszerűen, áttetszően. A szereplők részletgazdag festésmódja, az erőteljes színek, az arcokon tükröződő fájdalom drámai erővel hat a szemlélőre. A festmény alkotójaként Stefano Scottót említik, aki rejtélyes, de markáns mestere volt a lombardiai korai reneszánsznak.

- A több hónapon át tartó restaurálási munkát személyesen is figyelemmel kísérhettük, és nagy örömünkre szolgált, hogy Velekei Mária művész-restaurátor a műhelymunkával és a szakmai fortélyokkal segített bennünket - hangoztatta a Vodafone Magyarország vezérigazgatója, Vitai Attila, aki hozzátette azt is, cége számára nagyon fontos, hogy egy sokoldalú támogatási politika révén hazánkban is aktív részesei legyenek a tudományos-kulturális és a sportéletnek.

A Szépművészeti Múzeum e jelentős darabjának (l. képünkön) restaurálása májustól tartott.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció