Oracle: megtakarítást hoz az elektronikus piactér

A magyar államigazgatásnak és privát szektornak szüksége van elektronikus piactérre, mivel az ilyen típusú közbeszerzés révén nemcsak a beszerzések átláthatósága nő, hanem jelentősen csökkenthetők a költségek is - közölte Francis Veldeman, az Oracle ebusiness megoldásokért felelős régió alelnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
A Budapesten csütörtökön és pénteken megrendezett Oracle Logisztikai, Gyorsáruszállítási és Postai Fórumának sajtótájékoztatóján az elnök elmondta, hogy az Európai Unióban az országok kötelezték magukat arra, hogy 2003 végéig a közbeszerzések 25 százalékát az interneten keresztül bonyolítják le.

Hozzátette: a nemzetközi tapasztalatok szerint az elektronikus piactér használata nemcsak a beszerzési időt rövidíti le, hanem megerősítheti a gazdaságot, ezen belül a kis- és középvállalatok pozícióját.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy például Dániában magáncég működteti az elektronikus közbeszerzési rendszert, míg más országokban a privátszektor és az állam közösen üzemelteti.

Az eseményen Füzes Péter, az Oracle Hungary ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a magyar szabályozórendszer még nem igazán támogatja az elektronikus közbeszerzést, hiszen a vonatkozó törvényt például a papíralapú közbeszerzést előtérbe helyezve készítették el. Aláhúzta: hátráltatja az elektronikus piacterek működtetését az is, hogy Magyarországon még nem terjedt el az elektronikus aláírás.

A postai fórumon egyebek mellett arról tanácskoznak a szakemberek, hogy Európában a liberalizáció hatására milyen új kihívások érték az addig monopolhelyzetben lévő vállalatokat, s a különböző posták miképpen tudtak megfelelni a privátszektor támasztotta versenynek.

A konferencián az Oracle vezetői ismertették azokat az informatikai megoldásokat, melyek segítségével a logisztikai tevékenységet is végző posták, illetve például a gyorsáruszállító vállalatok miképpen tudják megtartani, illetve megerősíteni piaci pozícióikat.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció