GVH: átfogó piacfelmérés a mobiltelefon-szolgáltatási ágazatról

A Gazdasági Versenyhivatal arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy november 18-án nyilvánosságra hozza a mobilrádiótelefon-szolgáltatás területén indított ágazati vizsgálatának eredményeit tartalmazó jelentését.
A GVH jelentése a mobilágazatról tartalmazza a hazai piac működését meghatározó objektív körülmények és a nemzetközi háttér rövid áttekintését, majd részletes elemzést ad az ágazat 1998-2001 közötti időszakban megfigyelhető mozgásairól.

A felmérés végkövetkeztetési körében kiemelhető, hogy a GVH több részpiacot is azonosított a mobilrádiótelefon-szolgáltatás ágazatában, az egyes részpiacokon a verseny eltérő intenzitásának jeleit tapasztalva. Mindezek alapján többek között a felhasználók számára nyújtott szolgáltatások területén egyértelműen a vállalkozások versenyző magatartása figyelhető meg, és a GVH által feldolgozott forgalmi adatok is arra engednek következtetni, hogy a mobilrádiótelefon-szolgáltatók versenyeznek egymással. Éppen ellenkező előjelű folyamatok érzékelhetőek ugyanakkor a más távközlési szolgáltatók számára nyújtott, ún. végződtetési szolgáltatások területén; itt komoly piaci zavarokat azonosított a felmérés.

A Gazdasági Versenyhivatal 2001 májusában kezdte meg felmérését a mobilrádiótelefon-szolgáltatás ágazatában. A felmérés keretét a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló, többször módosított 1996. évi LVII. törvény (tpvt.) 36/A §-a biztosította. Ezen rendelkezés értelmében a GVH elnöke adatszolgáltatásra kötelezheti valamely gazdasági ágazatban érintett vállalkozásokat abban az esetben, ha adott piaci folyamatok - ármozgások vagy egyéb folyamatok - arra engednek következtetni, hogy az ágazatban szereplő vállalkozások versenykorlátozó megállapodást kötöttek vagy erőfölényükkel visszaéltek. A GVH a mobilrádiótelefon-szolgáltatással kapcsolatban indított ágazati vizsgálata során részletes adatszolgáltatásra kötelezte az ágazatban érintett cégeket - mind a mobilrádiótelefon-szolgáltató vállalkozásokat, mind a koncesszióval rendelkező, vezetékes (távbeszélő) vállalkozásokat. A vizsgálat lefolytatása során a GVH együttműködött a Hírközlési Felügyelettel; a társhatóság számos adattal és információval segítette a versenyfelügyeleti szerv munkáját. A GVH a felmérés során beszerzett információk értékelése alapján már igen korán arra a következtetésre jutott, hogy a mobilrádiótelefon-hálózatokban való végződtetési szolgáltatás piacán olyan piaci zavarok érzékelhetőek, amelyek versenyfelügyeleti eljárás megindítását teszik szükségessé. Éppen ezért már 2002 februárjában eljárást indított a tárgykörben, amelybe a négy mobil rádiótelefon szolgáltató mellett a Matáv Rt.-t is bevonta. Az eljárás jelen pillanatban is folyamatban van, azzal kapcsolatban a GVH további felvilágosítást nem tud adni. A piacfelmérés részletei a GVH honlapján (www.gvh.hu) az "Értékelések" főmenü pontban, az "Álláspont, elemzés" címszó alatt található meg.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció