Vodafone ajánlat a Cegetel-re

Ismét ajánlatot tett a brit Vodafone mobilszolgáltató a francia Vivendi Universal médiavállalatnak, hogy 6,77 milliárd euróért megveszi annak 44 százalékos részesedését a francia Cegetel távközlési csoportból. Ezen felül a Vodafone átvállalná a Cegetel 400 millió eurós adósságát is a Vivenditől.
Az ajánlat december 10-ig érvényes, és ugyanazon a részvényenkénti áron tette a Vodafone, mint amennyit a Vivendi korábban már elutasított. Az ajánlat azt is jelenti, hogy a Vivendinek ugyancsak december 10-ig van ideje ellenajánlatot tenni a Cegetel további 41 százalékára e részesedés tulajdonosainak, a British Telecomnak és az amerikai SBC Communicationsnek. Ez utóbbiakkal a Vodafone októberben megállapodott, hogy megveszi tőlük a 41 százalékukat 6,3 milliárd euróért, de a Vivendinek elővételi joga van.

Franciaország az egyetlen nagyobb európai piac, ahol a világ legnagyobb mobilszolgáltatójának, a Vodafone-nak nincs még többségi részesedése tekintélyes helyi szolgáltatóban. A világ legnagyobb médiavállalata, a Vivendi hatalmas adóssággal küzd, 12 milliárd eurós értékesítési programot hajt végre, már megszabadult csaknem valamennyi könyv- és lapkiadó érdekeltségétől, de kétszer is meggondolja a Cegetel, a nagyságra második francia távközlési vállalat elvesztését, mivel abban bent maradni hosszú távon mégiscsak jövedelmező lehetne. A Vivendi kínkeservvel próbál elegendő bankhitelt felhajtani, és olyan hírek is elterjedtek, hogy a Cegetelt valamiképp egyesítenék a Belgacommal, így mentve azt ki a Vodafone karmai közül, amíg a Vivendi jobban össze nem szedi magát.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció