Az Antenna Hungária együttműködést sürget a mobilcégek között

Az Antenna Hungária Rt. (AH) semleges szolgáltató, ezért azt tartaná helyesnek, ha a GSM mobilpiac szereplői rendeznék viszonyukat, s rövid távon meg tudnának állapodni a nemzeti roaming szolgáltatást illetően - mondta László Géza, a társaság vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
Hozzátette: hosszú távon az AH abban érdekelt, hogy a társaságok között együttműködés alakuljon ki az infrastruktúra, így a bázisállomások és adótornyok használatát illetően.

László Géza, a Vodafone-ban 30 százalékos tulajdonnal rendelkező AH vezetőjeként elmondta: mivel a Vodafone lefedettsége már több mint 90 százalékos, s a következő hónapokban meggyorsítja infrastrukturális fejlesztéseit, előfizetőit nem éri kár amiatt, hogy a Pannon GSM felmondta a két társaság közötti nemzeti roaming megállapodást.

A vezérigazgató ugyanakkor elismerte, hogy az előrehozott beruházások nagyobb terhet rónak a Vodafone-ra, s ezért a kamat és adófizetés, értékcsökkenés és tőketörlesztés előtti eredménye (EBITDA) később lesz pozitív.

László Géza szerint az ügy hátterében az áll, hogy a Pannon GSM a Vodafone piaci sikereit látva úgy gondolja, minden eszközzel harcolnia kell a konkurencia ellen. Hozzátette: a Vodafone piaci módszereivel igazi versenyt generált mobilpiacon, s ennek az előfizető szám növekedésében meg is látszanak az eredményei.

László Géza a Pannon GSM lépését kereskedelmi célúnak minősítette, ugyanakkor rendkívül rossznak és elhibázottnak tartja, mivel ezzel tárgyalás nélkül felrúgott egy kialakulóban lévő stratégiai együttműködést is.

A vezérigazgató közölte, hogy a fejleményekről tájékoztatta az Informatikai és Hírközlési Minisztériumot, s úgy véli, a szabályozó hatóságnak is felelőssége van abban, hogy ne alakulhasson ki az egyik piaci szereplőt hátrányosan érintő helyzet azért, mert egy felmondott megállapodás alapján tervezte jövőjét.

László Géza az AH Vodafone-ban történő tőkeemeléséről elmondta: a két fél, illetve az AH többségi tulajdonosa, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) reményei szerint hamarosan sikeresen befejeződő tárgyalásokat folytat az idén októberben esedékes emelés egy évvel történő elhalasztásáról. Aláhúzta: ahhoz, hogy az AH megtartsa a Vodafone márkanéven működő V.R.A.M. Rt.-ben a jelenlegi 30 százalékos részesedését, 15-16 milliárd forintra lenne szükség, s ezt az összeget szeretnék megkapni szintén tőkeemelés formájában az ÁPV Rt.-től.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció