A Hungexpo többségi állami tulajdonban marad

Közgyűlés döntött arról, hogy nem privatizálják a Hungexpót, és nem változik az eddigi tulajdonosi arány sem (84% a Magyar Államot képviselő Gazdasági Minisztériumé, 16% a X. kerületé és egy aranyrészvény a fővárosé).
A június 23-ai sajtótájékoztatón a társaság elnöke, dr. Berács József elmondta: a menedzsmentet megfelelőnek tartják, hogy képes legyen a most engedélyezett középtávú terv saját forrásokból történő megvalósítására is. Az állami tulajdonban maradás további okaként említette, hogy a vásárpiac más országokban is az állam kezében van, vagy az állam is ott van; lehetőséget ad az államnak a marketingstruktúra befolyásolására, ami a mi esetünkben elősegíti a régió vezető pozíciójának elérését, illetve megtartását. A vásárszervezés területén - elsősorban a méreteket tekintve - Magyarország lemaradt a környező államokhoz képest, és ezt a hátrányt csak állami szerepvállalással lehet lényegesen csökkenteni.

Az említett középtávú terv szerint 5-7 év alatt 6,5 milliárd forintból felépítik az új, 10 000 m2 kiállítási alapterületű csarnokot (és megtudtuk, hogy ezt követően elkészíttetik a korszerű, állandó, a Hungexpo egész területére kiterjedő beléptető rendszert is). Kiemelt feladat az informatikai rendszer szinten tartása további fejlesztéssel. A tavaly még csak 250 milliós, de idén már 750 milliósötra nőtt fejlesztési költségből - többek közt - megoldják az Info '99 kiállítóinak az emeletes standokkal kapcsolatos panaszát, miszerint rossz a légellátás. A jövő félévben - elsőként a térségben - megvalósul az ISO 9001 minősítés. Az EXPO 2000 az év rendezvénye lesz, amelyen a magyar részvételt a Hungexpo leányvállalata szervezi, a magyar felkészülés terv szerint halad, és előreláthatóan nyereséges lesz.

Az idei első félév eredményei közül a vezérigazgató asszony kiemelte az Info '99 sikerét, amely felülmúlta a várakozásokat. Bár kissé kisebb volt, mint a legutóbbi Ifabo, ennek oka az irodatechnikai rész elhagyása (amely átkerült más kiállításra), és ezt a rendezvényt a Hungexpo először rendezte meg. (Emiatt a Hungexpo üzleti haszna még jelentősebb volt. Míg az Ifabo-nyereségből 30% volt a részesedése, az Info '99 teljes nyeresége nála maradt.) Ezek után nem meglepő a döntés: természetesen lesz Info 2000.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció