3G-szabvány: az EU sürgeti Kínát

Az EU hivatalnokai sürgetik a kínai telekommunikációs szabályozó szervezeteket, hogy a harmadik generációs mobiltelefon-szabványok elfogadásakor kövessék az európai szabványokat. Kína jelenleg mérlegeli azt, hogy mely 3G szabványokat kívánja az országban elterjeszteni.
Az EU képviseletében nyilatkozó Erkki Liikanen szaktanácsadó úgy nyilatkozott, hogy „reményeink szerint Kína számára is fontos lesz, hogy olyan 3G szabványokat fogadjon el, melyekkel zavartalanul lehet kommunikálni az ázsiai ország és Európa között. Annak idején, az 1980-as, 1990-es években Kína boldog volt, hogy az európai tanácsoknak megfelelően alakíthatta ki GSM infrastruktúráját”.

A pekingi szakembereknek most kell arról döntést hozniuk, hogy melyek a legfontosabb szabványok, milyen mobilkommunikációs eszközöket – infrastruktúra és készülékek – kell beszerezni. E szakemberek elhatározása a világ legnagyobb piacán nem csak az országban, de az egész világban éreztetni fogja hatását.

A kínai mérnökök már hozzákezdtek az ország adottságainak a felméréséhez, és ennek eredményeit vetik össze többek között a CDMA-, illetve a WCDMA-ajánlásokkal.

Az európai ajánlásban elsősorban a WCDMA szerepel, különösen, hogy az Ericssonnak és a Nokiának komoly érdekeltségei vannak abban, hogy Kínában e szabvány mellett döntsenek.

A Siemens – mely szintén érdekelt a WCDMA-ban – egy másik alternatívát is kínál, a TD-SCDMA szabványt, abban a reményben, hogy egyedüli beszállítóként (vagy fő beszállítóként) biztosíthatja a rendszer kiépítéséhez és működtetéséhez szükséges eszközöket és vélhetően a 3G-kompatibilis készülékeket is.

Az európai cégek kínai jelenlétét nehezíti, hogy az országban számos, technikailag és tudásbázisában modern vállalat van, melyek szintén szeretnének beleszólni az országukban zajló 3G-fejlesztésekhez.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció