A mobiltelefon segíti a harmadik világ felzárkózását

Az ENSZ adatai szerint a mobiltelefónia segíti a szegényebb országok gyorsabb felzárkózását az ipari államok technológiai fejlettségéhez. A mobilhálózatok kiterjedése lényegesen gyorsabb, mint a vezetékes hálózatoké, s a mobiltelefon a harmadik világ több országában máris a vezetékes telefon helyébe lép - áll a nemzetközi távközlési unió, az ITU jelentésében.
A Genfben kiadott 160 oldalas tanulmány szerint a mobiltelefon egész Nyugat-Európában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Mexikóban is a vezetékes telefonok számát máris túlszárnyalta, de olyan országokban mint Uganda, Elefántcsontpart, Tanzánia, Kambodzsa vagy a Fülöp-szigetek esetében is ez a helyzet. Tajvanon már több mobiltelefon van, mint ahány lakos.

Az ITU egyik munkatársa szerint a mobiltelefonok száma 2-3 év alatt nem csupán megduplázódott, hanem egyes helyeken megnégyszereződött, s az ITU 2003 végéig 1,6 milliárd mobiltelefonnal számol világszerte. Ugyanakkor az 1999-es több mint 50 százalékos éves növekedési ütem 2003-ig 20 százalékra esik vissza. 2007-ig az ITU becslései szerint már a világ lakóinak 90 százaléka tudhat a közelben telefonösszeköttetést, jelenleg ez az arány 60 százalék.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció