Visszaestek a mobiltelefon-eladĂĄsok

A globĂĄlis mobiltelefon-eladĂĄsok 400 milliĂł eladott eszköz alĂĄ csökkentek 2001-ben, amely Ă©v az elsƑ visszaesĂ©st hozta az iparĂĄgban, Ă©s szĂĄmos mĂĄsodvonalbeli gyĂĄrtĂłt komoly ĂĄtszervezĂ©sekre kĂ©nyszerĂ­tett, ĂĄll a Gartner Dataquest jelentĂ©sĂ©ben.
A Gartner vasĂĄrnap kiadott jelentĂ©se szerint az eladott mobiltelefonok szĂĄmĂĄt illetƑen az elmĂșlt Ă©v 399,6 milliĂł kĂ©szĂŒlĂ©ke mintegy 3,2 szĂĄzalĂ©kos visszaesĂ©st hozott 2000-hez kĂ©pest. Mindez az 1996 Ă©s 2000 között tapasztalt Ă©vi 60 szĂĄzalĂ©kos növekedĂ©si ĂŒtemhez kĂ©pest meglehetƑsen gyenge eredmĂ©ny.

Az eladĂĄsokat nagymĂ©rtĂ©kben visszavetette a telĂ­tett eurĂłpai piac, az egyes szolgĂĄltatĂłk kedvezmĂ©nyeinek visszavonĂĄsa, valamint a hasznĂĄlt kĂ©szĂŒlĂ©kek piacĂĄnak növekedĂ©se. Az eredmĂ©nyeket tovĂĄbb csökkentettĂ©k a „szĂŒrke import”-bĂłl szĂĄrmazĂł kĂ©szĂŒlĂ©kek, amelyek egyes, olyan forgalmazĂłktĂłl eredtek, amelyek jelentƑs, a 2000-es Ă©vrƑl megmaradt kĂ©szletĂŒktƑl kĂ­vĂĄntak megszabadulni, mondta Bryan Prohm, a Gartner egyik elemzƑje.

Mindezek mellett a mobiltelefon-gyĂĄrtĂłk, illetve a mobilszolgĂĄltatĂłk nem tudtak olyan Ășj szolgĂĄltatĂĄsokat felmutatni, amelyek rĂĄ tudtĂĄk volna venni a felhasznĂĄlĂłkat rĂ©gi kĂ©szĂŒlĂ©kĂŒk cserĂ©jĂ©re. A gazdasĂĄgi visszaesĂ©s rĂĄadĂĄsul a fogyasztĂłkat kiadĂĄsaik csökkentĂ©sĂ©re kĂ©sztette. A Gartner jelentĂ©se szerint a mobilszolgĂĄltatĂłk nem tudtĂĄk meggyƑzni a felhasznĂĄlĂłkat az Ășj GPRS megoldĂĄsok hasznossĂĄgĂĄrĂłl sem.

A Gartner szerint a finn Nokia tovĂĄbbra is toronymagasan vezeti a piacot 35 szĂĄzalĂ©k körĂŒli rĂ©szesedĂ©sĂ©vel. A mĂĄsodik legnagyobb gyĂĄrtĂłkĂ©nt ismert amerikai Motorola Inc. szintĂ©n nem engedett 15 szĂĄzalĂ©k körĂŒli rĂ©szesedĂ©sĂ©bƑl. A harmadik, negyedik, illetve ötödik helyĂ©rt folytatott csata azonban 2001-ben is tovĂĄbb folytatĂłdott. A harmadik helyet a nĂ©met Siemens ĂĄtvette a svĂ©d EricssontĂłl, amely utĂłbbi cĂ©get kĂ©sƑbb a DĂ©l-Koreai Samsung Electronics is megelƑzte.

A legjelentƑsebb növekedĂ©st a Samsung Ă©rte el, miközben az Ericsson esett vissza leginkĂĄbb. Az Ericsson rĂ©szesedĂ©se 2000-ben mĂ©g 10 szĂĄzalĂ©k volt, a tĂĄrsasĂĄg 2001 utolsĂł negyedĂ©vĂ©ben azonban mĂĄr csak a piac 5,5 szĂĄzalĂ©kĂĄt tudhatta magĂĄĂ©nak.

Az Ericsson az elmĂșlt Ă©v vĂ©ge felĂ© egyesĂ­tette mobiltelefon ĂŒzletĂĄgĂĄt a japĂĄn Sony-val. A kĂ©t cĂ©g egyĂŒttes, 8,5 szĂĄzalĂ©kos rĂ©szesedĂ©se utĂłbb a piac harmadik helyĂ©nek megszerzĂ©sĂ©re volt elegendƑ. Az Ășjonnan megalakult Sony Ericsson cĂ©lja nem mĂĄs, mint öt Ă©ven belĂŒl megszerezni a mobiltelefon-piac vezetƑ helyĂ©t.

 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł