Hamar népszerűek lesznek a McKinley alapú szerverek

A második generációs Intel 64 bites Itanium processzor (kódneve: McKinley) alapú szerverek kétszer nagyobb teljesítményt adnak az első generációs Itanium alapú szerverek árának feléért, mondta a HP egyik ügyvezetője.
Marc Botherel, a HGP Itanium program igazgatója egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a lapkák árának csökkenése, együtt az egyéb hardverek fejlődésével, tartós hatással lehet az árakra. A McKinley lapkák szállítása 2002. első fél év végén kezdődik. Ennek ellenére a vállalaton belül már megkezdték a mintaegységek üzembehelyezését.

A HP a saját 64 bites RISC processzoraihoz és a McKinley processzorhoz többek között kifejlesztette a Pluto lapkakészletet. A „Pluto olcsó termék” – mondta Botherel. „A processzor lehet nagyon olcsó, ennek ellenére a nagy megtakarítást azok a komponensek hozzák, amelyek a szerverekben és munkaállomásokban egyaránt használhatók."

A munkaállomások és szerverek különböző lapkakészleteket és ebből eredően eltérő alaplapokat használnak, ami emeli ezek árát. A Pluto támogatja az AGP grafikus buszt, amely közvetlen kapcsolatot teremt a grafikus lapka és a CPU között. Ez használható a munkaállomásokban, amelyeket komplex grafikus processzorral szállítanak és olyan szerverekben is, amelyekben nem szükséges a grafika ilyen fajtája.

A Pluto az első 64 bites lapkakészlet, amely támogatja az AGP-t. Az IBM Summit lapkakészlet a 64 bites McKinley és a 32 bites Xeon processzorokat egyaránt támogatja. Az ilyen belső architektúra cserék segítik az Itanium szélesebb körű elterjedését. A Merced magon alapuló első Itanium processzor csak langyos fogadtatásra talált a felhasználók körében. A HP mindössze 2600 Itanium alapú szervert szállított 2001. első és második negyedévben. Több vállalat fejlesztett Itanium alapú szervereket, de azokat pilot projektekhez használják.

Thomas Ulrich, a HP Unix rendszerek kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy a McKinley alapú rendszereknél jobb helyzet, mivel már számos szoftver áll a felhasználók rendelkezésére. Az előrejelzések szerint a McKinley alapú szerverek széles körű elterjedése 2003-ban várható. Az új rendszerek ára csökkenni fog, annak ellenére, hogy méretük növekszik. A gyártók olyan McKinley alapú szervereket fejlesztenek, amelyek mérete sokkal kisebb, mint a Merced Itanium alapú rendszereké. A HP rackbe szerelt Itanium alapú szerverek magassága 280 mm, a McKinley alapú szerverek 80 mm magas fiókban kerülnek forgalomba.

A McKinley processzor 25-50%-kal gyorsabb, mint a Merced-Itanium, és 128 bites busszal rendelkezik, míg az első generációs Itanium csak 64 bitessel, és a lapkára 3,3 MB L1+L2+L3 gyorsítótárat integráltak.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció