Windows XP-finomságok

Szívet cserél, aki XP-re cserél?

Korábban már többször is foglalkoztunk a Windows XP újdonságaival (VGA Monitor 20. és 21. szám), akkor a korábbi asztali operációs rendszerekkel összehasonlítva az új funkciókat, illetve a Home és a Professional verzió közötti különbségeket mutattuk be. Most azonban, hogy december 1-jén megjelent a piacon a magyar nyelvű XP, érdemesnek láttuk, hogy a finomabb részletekre is felhívjuk a figyelmet.
A multimédiás képességek bővülése, az asztal új stílusa, az új ikonosztáz a felhasználói komfort növelését célozza, ráadásul a független szoftvergyártók megjelenhetnek az asztalon. A Start menüből elérhető online Catalog például tartalmazhatja szoftvereik bemutatását és elérhetőségi lehetőségeket, így a felhasználók komoly online listát kaphatnak az alkalmazói szoftverekről. A Home és a Professional közös újdonsága az Internet Explorer 6-os változata - ami ugyan nem sokban különbözik a korábbi, 5.5-ös szolgáltatásaitól, de feltétlenül javítja az XML-korszakban megkövetelt kompatibilitást.

A Windows XP egyértelmű sikernek ígérkezik - Bill Gates már hétmillió eladott példányról számolhatott be a Comdexen -, bár a bevezetési marketingfogások kicsit visszafogottabbak, mint a Windows 95 esetében voltak, amikor a szoftverkereskedők éjfélkor kinyitott boltjait szabályszerűen megrohamozták a felhasználók.

Szívet cserél, aki XP-re cserél?

Bizonyos szempontból szerencsésnek mondhatja magát, aki élete első számítógépén találkozik az XP-vel, mert olyan operációs rendszerrel indíthatja el PC-jét, amellyel szemben kevés kielégítetlenül maradó igényt lehet támasztani. A null kilométeres felhasználó érthetően soha nem fogja megérteni azokat a szidalmakat, amelyeket a Windows-világra szórtak korábban - és szórnak mind a mai napig. Mindez nem jelenti azt, hogy a Kánaánból érkezett szoftverrel lenne dolgunk, de annak azért nagyon neki kell futni, hogy jogos, megalapozott kritikákat vonultassunk fel.

Más szempontból azonban még szerencsésebbnek mondhatják magukat azok a felhasználók, akik a gyakorlatból ismerik a Windows-világ korábbi verzióit, és most váltanak a legkiforrottabb "ablakra". Ők ugyanis már bizonyosan beleszerettek néhány olyan alkalmazásba, amelynek XP-t támogató verziója még nem készült el (vagy nem kívánnák újabb anyagi áldozat árán megvenni), de amelyek nélkül nehezen tudnák felépíteni korábban megszokott és szeretett szoftverkörnyezetüket.

Éppen ezért lesz a Windows XP egyik legkedveltebb szolgáltatása az "alkalmazáskompatibilitás", amely többek között azt ígéri, hogy a korábbi Win-változatok viselkedését emulálhatjuk, azaz Windows 95 és 98, NT4 és W2000 alatt megfelelően futó kedvenc alkalmazásainkat ugyanúgy használhatjuk majd XP alatt, ahogyan eddig megszoktuk. Az egyes kompatibilitási szinteket kézzel állíthatjuk be, tehát minden egyes korábban telepített szoftverünknél mi jelölhetjük ki, hogy az milyen verziószámú Windowsként barátkozzon az XP-vel.

Mielőtt azonban az ilyen jellegű finomhangolásba kezdenénk, ajánlatos meglátogatni a Windows Update weboldalt (www.windowsupdate.com), ahonnan - a redmondi ígéret szerint - az AppCompat adatbázisból elérhetjük az ismert alkalmazások kompatibilitási javításainak adatbázisát, amely a Windows Update-ről frissíthető, de kézzel is bővíthető.

Ugyanitt találjuk meg a QFixApp elnevezésű letölthető eszközt, amely kompatibilitástesztelésre és -javításra szolgál, de elvégezhetők vele az említett AppCompat adatbázis bővítései is. A fejlesztők minden ismert és elfogadott futtatható fájlról a legjobb javítószoftvereket (patcheket) berakták, így az XP felépítésének megfelelően alakíthatjuk át régi alkalmazásainkat.

Az eszközmeghajtóknál rengeteg új támogatott driver szerepel, például digitális fényképezőgépek és kamerák, szkennerek és OCR-eszközök. Ha ezek közül választunk, biztosra mehetünk, de megismerhetjük azokat a meghajtókat is, amelyekkel nem szabad próbálkozni: a Driver Blocking egyszerűen nem engedi, hogy közismerten rossz meghajtókat telepítsünk - más kérdés, hogy ki mit tart rossz meghajtónak, ha előzőleg már elfogadhatóan működött vele a gép.

Mindenestre megnyugtató, hogy a Microsoft előzetesen szerződést kötött egy sor drivergyártóval, de az XP az installálás során automatikusan megvizsgálja, van-e elfogadott meghajtó a merevlemezen.

Játszd újra, Bill!

Nagy ajándék az XP-től, hogy bármikor bármilyen korábbi állapot visszaállítható, ha tehát valamely új driver telepítése után mégiscsak vacakolna a gép, megpróbálhatjuk a használatot a régi beállításokkal. Sőt akár a régi, hőn szeretett operációs rendszerünk is hibernálható, majd szükség szerint újraéleszthető: Windows 98/98SE-ről és WinME-ről történő frissítés esetén a teljes operációs rendszer elmenthető (ehhez persze 150-300 megabájtnyi lemezterületre rátenyerel az XP), de ennek eredménye, hogy bármikor (akár frissítés közben is) visszaállítható a régi rend.

Sok olyan régi motoros számára, aki számtalan log-innal és jelszóval csatlakozik különböző külső helyekre, kiemelten fontos alapkérdés: megőrizhetők-e a felhasználói beállítások? Ártatlan kérdés, hiszen nagy hiba lenne, ha nem lennének azok - az Outlook, az Internet Explorer, az asztal, a hálózat, a felhasználói fájlok és minden további beállítás automatikusan "átrajzolódik" az XP indítása után.

Persze sokkal jobb lenne, ha hasonló kívánságaink szintén automatikusan teljesülnének - de erre is van lehetőség. A beépített hardver- és szoftverkompatibilitás-ellenőrző (Dynamic Setup) valóban a frissített eszközmeghajtókat tölti le a hibajavításokkal és alkalmazásjavítókkal egyetemben.

Nagytakarítás, segédprogramok, minihálózat

A frissítés után nem árt rendet rakni a sok szempontból újragondolt virtuális asztalon vagy inkább dolgozószobában.

A Cleanup paranccsal olyan takarítást rendezhetünk merevlemezünkön, amelyre valószínűleg régóta szükség lett volna. (Csak érdekességként: a vállalati környezetben végzett teszttelepítéseknél az egyik legnagyobb előnyként azt értékelték a felhasználók, hogy az installálást végzők "rendet raktak" a merevlemezen a frissítéssel, másodlagos értékként pedig azt jelölték meg, hogy hordozható diszkre mentették az adatokat.)

Egy ideig valószínűleg nem lesz érdemes az operációs rendszer hiányosságait kiegészítő segédszoftverek után nézni, ugyanis az XP-vel személyes tűzfalat, tömörítőprogramot (WinZip) és CD-égető szoftvert is kapunk.

A mikrovállalatok pedig kifejezetten élvezni fogják, hogy már a Windows XP Home segítségével is hálózatba köthetik a PC-ket, ugyanis az otthoni verzióval 10+1 gépes LAN építhető ki.

Érdemes még megemlíteni a Professional változat terminálszolgáltatását, amely életmentő segítséget nyújthat például akkor, ha a magányos felhasználó belegabalyodik egy alkalmazás használatába, és a rendszergazda telefonon sem tud segíteni. Ez esetben akár a távolból is átveheti a bajba jutott felhasználó képernyőjét - ehhez csak a böngészőt kell elindítani mindkét gépen -, és a megosztott képernyőn (természetesen a különböző engedélyek után) a szakértő megnézheti, hogy a segítséget kérő partner milyen problémával küzd. Sőt akár el is végezheti a módosításokat: a megfelelő jogosítások közösen egyeztetett engedélyezése után a hozzáértő rendszergazda vezérelheti a számítógépet.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció