A Compaq teszteli az Itanium alapú szervert

A Compaq Computer bejelentette, hogy teszteli az Itanium alapú szervereket. A cég képviselője elmondta, hogy a vállalatnak már nagy gyakorlata van az Itaniummal, amely az Intel 64 bites processzora szerverekhez és munkaállomásokhoz. A lapkát a Compaqnál belsőleg tesztelik az új ProLiant DL590/64 szerverben. A képviselő elmondta, hogy a tesztek során hibát találtak az Itanium működésében, amely bizonyos esetekben problémát okozott. A hibát az Intel is elismerte, sőt már le is szállították az Itanium javított változatát.
A hiba akkor lépett fel, amikor egy szerverben az Itanium processzor 733 MHz-es és 800 MHz-es változata együtt dolgozott. A Compaq a processzorhiba miatt átmenetileg szünetelteti az Itanium alapú szerverek szállítását. Más vállalatok azonban továbbra is szállítják az Itanium alapú rendszereket.

Az Itanium hibás működése kissé kínos az Intel számára, mivel ez a legambiciózusabb termék az Intel több mint 30 éves történetében. Az Intel és a HP által közösen fejlesztett processzort a nagy teljesítményű szerverekhez tervezték úgy, hogy versenyképesek legyenek a legnagyobb teljesítményű RISC processzorokkal. Az Itanium processzort kétéves késéssel 2001. májusban jelentették be hivatalosan. Az Itanium teljesítménye 1999-ben messze meghaladta volna az akkori RISC CPU-két. Ugyanígy 2000-ben a McKinley és 2001-ben a Madison teljesítménye is vert volna minden processzort a piacon. A kétéves késés azonban alaposan felborította a piaci helyzetet. Ma az IBM Power 4 lapka messze a legnagyobb teljesítményű processzor a piacon, és még az lesz jövőre is, mivel a McKinleyt is veri. A 2003-ban érkező Madisonnal is versenyképes lesz, mivel az IBM abban az évben 2 GHz fölé növeli a lapka sebességét.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció