GE-Honeywell - EU-stop

Az Európai Unió bizottsága a várakozásoknak megfelelően nem járult hozzá a General Electric amerikai ipari csoport és a Honeywell elektronikai és gépipari vállalat egyesüléséhez - közölte keddi strasbourgi ülése után a testület.
Mario Monti versenyügyi biztos közleménye szerint az ügylet komoly mértékben tompította volna a versenyt a légiiparban, ami áremelésekkel sújtotta volna a fogyasztókat, elsősorban a légitársaságokat.

A 42 milliárd dolláros fúzió, amelyben a GE felvásárolta volna a Honeywellt, a világ eddigi legnagyobb iparvállalati egyesülése lett volna. A tervet tavaly októberben jelentették be, jóllehet napokkal korábban még arról szóltak a hírek, hogy a Honeywell a United Technologies vállalattal kíván összeolvadni. A GE végül 55,39 dollár értékű saját részvényt kínált minden egyes Honeywell-részvényért, míg a United Technologies csak 50,32-t. Mintegy 3 milliárd dollár Honeywell-tartozást is átvállalt volna a General Electric.

A Honeywell felvásárlásával a GE kulcspozícióját szerette volna erősíteni a légi és űrhajózási beszállításban, továbbá az energiaágazat területén.

A General Electric jelenleg a legnagyobb vegyes profilú amerikai elektronikai és villamosgépgyártó cég. Hozzá tartozik egyebek között az NBC tévétársaság, a GE Capital pénzügyi szolgáltató és egy repülőgép-hajtóműveket gyártó részleg is.

A Honeywell egyebek között repülőgépmotorokat, elektromos és szállítási termékeket, különleges vegyszereket, házi biztonsági rendszereket és nagyépületek fenntartásánál, karbantartásánál használatos elektronikai berendezéseket állít elő.

Ez az első eset, hogy az EU bizottsága két olyan amerikai vállalat egyesülésére mondott nemet, amelyek fúzióját az amerikai versenyhatóságok már engedélyezték. A GE előzőleg nem volt hajlandó teljesíteni azokat a széles körű engedményeket, amelyeket az uniós végrehajtó testület követelt a tranzakció engedélyezése fejében.

Monti nyilatkozata szerint a bizottság "szerencsétlennek" tartja, hogy az amerikai és az uniós hatóságok, jóllehet szorosan együttműködtek a tranzakció vizsgálatában, végül "különböző következtetésekre jutottak".

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció