Lehangoló hírek, pozitív előrejelzések az amerikai ünnepek előtt

Az amerikai nemzeti ünnep előtt a korán záró tőzsdék indexe jelentősen gyengült a profitfigyelmeztetések hatására.
Majd két tucat cég jelentette ma be, hogy bevétele nem éri el az előre tervezett értéket. A vegyipari cégek mellett az IT-cégek voltak a nagy vesztesek, közöttük az Internet Security Systems (ISS), a Multex.com, a Broadvision és a Rational Software; az ISS részvények ára például 47 százalékkal zuhant annak ellenére, hogy mindössze 2 centtel maradt el az aktuális nyereség a várttól.

Volt néhány nyertes is a mezőnyben: a Qualcomm- és a Nokia-részvények ára emelkedett, miután keresztlicencelési szándékot jelentett be a két mobilfejlesztő, és majd 3 százalékkal nőtt a Honeywell-papírok értéke a meghiúsult GE-akvizíciót követően.

Úgy tűnik, az IT-cégeket még mindig túlontúl óvatosan kezelik a befektetők, pedig a gazdasági hírek immár egyértelműen pozitívak. A májusi ipari rendelések értéke 2,5 százalékkal haladta meg az előző havit, holott a Briefing.com csak 1,5 %-ot jósolt. Nem csökkent a fogyasztói bizalom sem, sőt hétfőn már majdnem elérte a válság előtti szintjét.

A közgazdászok zöme az olaj árának csökkenését várja az év hátralevő részében, és a Bush elnök által kezdeményezett adócsökkentésből származó bevételnövekedés hamarosan a háztartások költségvetésében is megjelenik - írja a CNNfn.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció