Autodesk Inventor R4

Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kap az Autodesk legújabb generációs tervezőrendszere, az Inventor. Valószínűleg a legtöbb érdekelt már ismeri a szoftver alapkoncepcióját, de a legújabb, R4-es verzió újdonságairól azért érdemes néhány szót szólni. Az Inventor tekintetében a FABICAD Kft. számít az Autodesk legsikeresebb hazai partnerének, az ő szakértőjüket kérdeztük az Inventor R4 újdonságairól.
Az R4 számos új funkciót tartalmaz elődjéhez képest, ennek ellenére tartja magát a kezdetektől hangoztatott erényekhez: egyszerűség, könnyedség, hatékonyság, intuitív használat, alkalmazkodás a tervezőhöz. Az R4 használata valóban pillanatok alatt megtanulható még annak is, aki eddig egyáltalán nem használt 3D-rendszert. Az egyes funkciókhoz képekkel, animációkkal gazdagított magyarázatok kérhetők, a műveletek végrehajtása előtt pedig dinamikus előképek mutatják a végrehajtás utáni állapotot.

A funkciókat tekintve mind horizontálisan, mind vertikálisan jelentős bővülés tapasztalható – több mint 150 új funkció került beépítésre. Amellett, hogy a meglévők jobbak, részletesebben beállíthatók lettek, nagy mennyiségű új funkció is helyet kapott az R4-ben.

Mivel a terjedelmi lehetőségek korlátozottak, az alábbiakban csak az általunk leglényegesebbnek tartott funkciókról teszünk említést.

Koncepcionális tervezés támogatása

Az Inventorban nem szükséges modellt építeni ahhoz, hogy kinematikai vizsgálatokat végezzünk. Egyszerű, percek alatt elkészíthető 2D-vázlatokkal helyettesíthetjük az alkatrészeket, majd ezeket összeszerelve vizsgálhatjuk a szerkezet mozgásait. Ha elképzelésünk helyesnek bizonyult, kezdődhet a modellépítés. Az eljárás jelentős időmegtakarítást eredményezhet, hisz az esetleges elvi hibák már kezdetben kiszűrhetők.

Lemeztervezés

Ez az a terület, ahol az R4 a legnagyobb változásokon ment keresztül. Számos olyan új és hasznos funkció került beépítésre, amely az Inventor lemeztervezőjét versenyképessé teszi még az olyan szoftverekkel szemben is, amelyek külön modulként, az alapszoftver árán felül vásárolhatók meg.

Egyedi alkatrész-katalógus

Az R4 egyik leghasznosabb újítása, hogy lehetőség van saját alkatrész-katalógus létrehozására. A katalógus egy elemének beillesztésekor a felhasználó geometriai konfigurációk közül válogathat. A beillesztett alkatrész megőrzi parametrikusságát, így utólag igény szerint módosítható. Egy összeállításban természetesen ugyanazon katalóguselem különböző változatai is szerepelhetnek.

A katalóguselem definiálása is rendkívül egyszerű és interaktív, utólag további konfigurációkkal bővíthető.

Tervezési elemek

Minden tervezőnek vannak olyan tipikus műveletei, műveletsorai, amelyeket jó lenne, ha nem kellene minden egyes alkalommal újra végrehajtania – bonyolult mintájú lemezkivágások, felöntések, reteszhornyok stb. Az Inventor tervezési elemek funkciója éppen ebben nyújt segítséget. Használatával komplett, akár nagy bonyolultságú műveletek egymásutánja menthető el, amely a későbbiekben pillanatok alatt reprodukálható. Az elemekhez beillesztési paraméterek is rendelhetők, így az elem kiírója meghatározhatja a beillesztés feltételeit.

A funkció már az előző verziókból ismert, újdonság viszont, hogy az R4-ben már 2D-vázlatok tárolására is van lehetőség.

Prezentáció

Az Inventor fejlesztői az első verziótól kezdve nagy hangsúlyt helyeztek a manapság egyre fontosabbá váló prezentációs lehetőségekre, amelyek az egyes verziók során egyre jobbá váltak. Az Inventor prezentációs lehetőségei a következők: realisztikus anyagmegjelenítés, menetábrázolás a 3D-modellen,

3D-összeállítás metszhetősége, mozgásszimuláció, szerelési animáció, valamint filmfelvétel minden mozgásról. A felsorolt eszközök célja, hogy a tervező a lehető leghatékonyabban tudja közvetíteni szellemi terméke műszaki és piaci lehetőségeit.

Kompatibilitás

Ezen a területen szintén sokat fejlődött az Inventor.

A Mechanical Desktop-modellek importálása megbízhatóbbá vált, az AutoCAD-rajzok modellezési vázlatba illesztése pedig már csak pillanatok műve. Az Inventor képes a Pro Engineer-fájlok direkt olvasására is, így ezen a téren sincs szükség köztes fájltípusra.

Akit megragadott az R4 könnyedsége és funkciógazdagsága, valószínűleg kíváncsi rá, hogy mit hoz a jövő.

Az R5 megjelenése nyáron várható. A fejlesztők azt ígérik, hogy ezzel a verzióval kielégítik azt a jogos igényt, hogy ne kelljen mindig 3D-eszközökhöz nyúlni, ha 2D-ben is könnyedén megrajzolható munkáról van szó. Ugyan az R4-ben már van lehetőség 2D-rajzolásra, de funkciógazdagsága messze elmarad a fejlettebb 2D-rendszerekéhez képest. Az ígéretek szerint az R5 egy fejlett, AutoCAD LT technológiára épülő 2D-s rajzi modullal fog bővülni, amely minden tekintetben alkalmas lesz hatékony 2D-tervezésre.

Az R6 megjelenésének időpontja még bizonytalan, de annyi biztos, hogy a verzió a terméktervezés, a design jegyében fog megjelenni. A nagy előrelépést a felületmodellezés integrálása jelenti majd, amellyel az Inventor használatának lehetőségei szinte határtalanná válnak.

Díj és fúzió

„Az Autodesk márciusban rendezte meg a Barcelona melletti Sitges-ben a MapGuide Bootcamp konferenciát az EMEA (Europe, Middle-East & Africa) régió számára. A MapGuide az Autodesk egyik sikerterméke a GIS-területen: térinformatikai adatpublikáló rendszer internet/intranet környezetben. Hazánkban is igen népszerű, több telekommunikációs cég használja, elterjedt a közigazgatásban és államigazgatásban, fejlesztések készültek rá térképek publikálására, gépjárműkövetésre, marketingre stb.

Ezen a konferencián adta át az Autodesk a legsikeresebb GIS-partnereket honoráló díjakat. Az EMEA-régió legnagyobb – 80-90 országot felölelő – divíziójának a Kelet-Európa, Közép-Kelet és Afrika államait átfogó területe számít, ahol

a Landinfo Kft. lett a 2000. év legsikeresebb GIS-partnere. A „Best Performing GIS Partner in Eastern Europe, Middle East, Africa 2000" kitüntető emléktáblát a Landinfo Kft. nevében Baranyi Péter GIS-üzletágigazgató vehette át.

*

Egy másik hír a Landinfo Kft. háza tájáról: sokak előtt jól ismert, hogy a cég igen közel áll a CAD-területen fontos szerepet játszó FABICAD Kft.-hez. Nos, ez a közelség most a két cég egyesülésében is testet öltött, a taggyűlések ugyanis március 30-án kimondták a Landinfo Kft. beolvadását a FABICAD Kft.-be. A beolvadás természetesen csak a cégbírósági bejegyzéssel válik jogerőssé, azután a cégvezetők a FABICAD Kft. részvénytársasági formában történő működtetését határozták el jelentős tőkeemelés mellett.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek