Megalakult a KSZK Alumni

A Budapesti Műszaki Egyetem öntevékeny Kollégiumi Számítástechnikai Köre csaknem fél évszázada jött létre, és miközben jelenleg is aktív, a napokban az alapítók egyike, Vinkovits László, nyolc társával együtt életre hívta a KSZK alumnit, vagyis az egykori tagok csoportosulását.


A KSZK létrejöttének katalizátora egy R5 számítógép volt, amit Vinkovits László elkért a Videoton akkori vezérétől, Kázsmér Jánostól a műegyetemi kollégium számára. A gép kapacitása ma már egy telefonéval sem ér föl, de akkoriban a Villamosmérnöki Kar Odra gépével is vetekedett.

 

Az 1976-ban elindult folyamat nem szakadt meg a mai napig sem, a KSZK az egyetemi oktatás mellett a koleszos srácok IT-kreativitásának a műhelye lett. Tagjai az informatika különböző területei iránt kiemelten érdeklődő öntevékeny egyetemista hallgatók, akik tanulmányaikon túl, szabad idejükben fejlesztik magukat és a BME rendszereit, megkönnyítve ezzel a kollégisták, valamint a kar hallgatóinak hétköznapjait. Az aktív tagok az iparban alkalmazott naprakész tudásra tesznek szert, kísérleteznek saját ötleteikkel és jó kapcsolatokat építenek ki ebben a jó hangulatú, alkotó kedvű közösségben.

Az egykori tagok időközben már végzett mérnökként tevékenykedtek, vagy tevékenykednek ma is, némi nosztalgiával gondolva ifjúságukra, arra a KSZK-ra, amelyben még tanulták mindazt, amit később életük során hasznosítani tudtak. Ez a nosztalgia munkált abban a kilenc lelkes veteránban is, akik a közelmúltban megalakították a KSZK Alumni civil társaságot.

A kilenc veterán persze az alapítást csak az első lépésnek tekintik, most tagtoborzót szerveznek, ahova mindenkit meghívnak, aki kötődést érez a Kollégiumi Számítástechnikai Kör múltjához.  A meghívólevél szövegét, és a tagtoborzó helyét, időpontját az alábbiakban szó szerint közöljük: 

===

Negyvennyolc év hosszú idő. Körünk 1976-os alapítása óta hiába cserélődtek minden évben újoncokra öregtagjaink, hiába változott körülöttünk a világ, az egyetem, hiába fejlődött szakmánk olyan sebességgel és irányokban, ami talán még minket is váratlanul ért, egy pont végig stabil maradt - a KSZK. Tagjait nem csak a szakma iránti szeretet és a tudásvágy tartotta össze, de a baráti kapcsolatok szálai is - és nem utolsósorban a generációkon átívelő, hagyományainkból, régi történeteinkből álló erő.

Meggyőződésünk az, hogy bár ezek a szálak az évek alatt elvékonyodhatnak, futó pillantást vetve irányukba szinte el is tűnhetnek, de teljesen el soha nem szakadnak. Ezek a szálak megérdemlik, hogy időről időre ismét észrevegyük, és erősítsük őket - hiszen végül is akár Videoton R5-ös gépen PLM fordítót írtunk, akár (már 1996-ban) teljes UTP hálózatot építettünk, akár a kör első Kubernetes clusterét raktuk össze, amit mindezek során megéltünk, az ugyanaz, és összeköt.

Kilenc lelkes veterán a közelmúltban - e rövid bevezető szellemében - megalakította a KSZK Alumni civil társaságot. Most következik a tagtoborzás, amelyben a Te részvételedre is számítunk, legyél akár aktív KSZK tag, akár öregtag és veterán! A KSZK Alumni nevében szeretettel meghívunk a tagtoborzó rendezvényre, majd ezt követően egy jó hangulatú, hamburger és sör melletti beszélgetésre (a pontos programtervvel rövidesen jelentkezünk):

Helyszín: Schönherz Zoltán Kollégium, FNT, 1117 Budapest, Irinyi József u. 42.

Időpont: 2024. november 9. 17. óra

Alakuló ülés: 17:00 - 20:00; Beszélgetés: 20:00, Bajor Burger and Beer

 
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció