Az okosórák mellett jönnek az okoscipők és okoszoknik

A technológiai fejlődés és a testre szabhatóság alakítják a jövő fitnesztrendjeit: az edzések az elkövetkező években egyre inkább adatvezérelt, személyre szabott élménnyé válnak. A virtuális és kiterjesztett valóság alapú edzések, a játékos elemekkel gazdagított edzésprogramok, és az egyre népszerűbb viselhető okoseszközök – például okosórák és okoskarkötők – segíthetnek abban, hogy a testmozgás hatékonyabb és élvezetesebb legyen.

Az amerikai Forbes áttekintése szerint a legnagyobb változást a technológiai fejlődés gerjeszti, amelynek révén a testmozgás a korábbinál hatékonyabbá, személyre szabottabbá és élvezetesebbé válik.

 

Az egyik legnépszerűbb trend, a viselhető technológia, az Amerikai Sportorvosi Főiskola éves összegzésében már 2016 óta folyamatosan az első három legfontosabb között szerepel, és fejlődése a jövőben is folytatódik. Az okosórák és okoskarkötők mellett egyre több eszköz jelenik meg – például okoscipők és okoszoknik –, amelyek edzés közben gyűjtik az adatokat. Ezek az információk lehetővé teszik a személyre szabott edzéstervek kialakítását, miközben a rohamosan fejlődő mesterséges intelligencia valós időben képes alkalmazkodni az egyéni igényekhez, tovább növelve a hatékonyságot. A Huawei nemrég megjelent okosórája, a WATCH GT 5 például a korábbi modelleknél gyorsabb, és átfogóbb egészségfigyelést és edzéskövetést  nyújthat, köszönhetően a vadonatúj TruSense rendszernek. Alaposabb jelolvasást tehet lehetővé a szívritmus, a vér oxigénszintje és a légzésszám mérésében, de futás során például figyeli azt is, hogy a felhasználó melyik oldalát terheli jobban, így még átfogóbb adatokat nyújt edzés közben és szükség esetén korrigálni is tudunk a még hatékonyabb edzésért. 

 

Egyre népszerűbbek a játékos elemekkel gazdagított fitneszalkalmazások is, amelyek pontok, jelvények, ranglisták és jutalmak segítségével motiválják és vonják be a felhasználókat. Ezek a funkciók már a mai okosórák szoftvereinek is szerves részét képezik, segítve, hogy a felhasználók még motiváltabbak legyenek az egészségi- és fitneszcéljaik elérésében. 

 

 

Tengerparti edzés a nappaliban

 

A járvány miatt megélénkült otthoni edzések iránti érdeklődés a jövőben is megmaradni látszik. A kényelmes és rugalmas edzési lehetőségek továbbra is vonzóak, amit a technológiai környezet folyamatos fejlődése tovább erősít. Az új generációs otthoni fitneszgépek már kamerákkal, érintőképernyőkkel és mozgásérzékelőkkel felszereltek, és különböző alkalmazások és online edzésprogramok széles választéka is elérhetővé vált: ma már bárki edzhet otthonról, akár profi edzők irányításával. 

 

Ebbe a trendbe illeszkedik a Huawei közelmúltban megjelent előfizetéses fitnesz- és életmód szolgáltatása, az Egészség+, amely számos exkluzív előnnyel jár, például edzésekhez (a kezdőtől a haladó szintig), vezetett meditációkhoz és légzőgyakorlatokhoz férhetnek hozzá a felhasználók.

 

A jövő pedig még ennél is izgalmasabbnak ígérkezik: a virtuális valóság (VR) alapú edzésszimulációk lehetőséget adnak arra, hogy sportolni vágyók különböző, akár tengerparti vagy magaslati helyszíneken edzzenek, bokszoljanak, meditáljanak és nyújtsanak, anélkül, hogy kimozdulnának otthonukból.

 

Időoptimalizálás, hatékonyságra törekvés 

 

Mivel mindannyian egyre kevesebb idővel rendelkezünk, a jövőben továbbra is népszerűek lesznek a rövid, de hatékony edzések és órák. Ezek az időoptimalizált edzésfajták, amilyen a magas intenzitású intervallum edzés (HIIT) és a köredzések, gyorsan és hatékonyan kombinálják az erősítő és kardió gyakorlatokat. Emellett egyes edzésprogramok a technológiát is segítségül hívják, például a virtuális valóság lehetőségeit használják ki, vagy viselhető okoseszközöket építenek be az adatok méréséhez.

 

Az egészséges életmód részeként a holisztikus jólét és a mentális egészség is egyre nagyobb hangsúlyt kap a fitnesziparban. A jövőben valószínűleg több olyan programot fogunk látni, amelyek a stresszkezelésre, a tudatosságra és a táplálkozási tanácsadásra is fókuszálnak a hagyományos edzések mellett. A viselhető okoseszközök is alkalmazkodnak az igényekhez, a WATCH GT 5 például képes nyomon követni az alvási mintázatok és alvás közbeni légzés mellett a stresszszintet is, az Egészég+ szolgáltatás stresszkezelő gyakorlatokkal és zenével támogathatja a kiegyensúlyozottabb életmódot, a súlykezelésben pedig az óra kalóriaszámláló funkciója segítheti a felhasználókat.

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció