Vil√°gszerte optimist√°k a vez√©rigazgat√≥k ‚Äď indulhat a n√∂veked√©s

Tavalyhoz képest derŇĪlátóbbak a vezetŇĎk a növekedési kilátásokkal kapcsolatban – mutat rá az EY legfrissebb, 21 országban köztük Franciaországban, Németországban, Olaszországban 1200 vezérigazgató és 300 intézményi befektetŇĎ részvételével készült nemzetközi felmérése. A várható bŇĎvülést kihasználva egyre többen gondolkodnak felvásárlásokban.

Bevétel- és profitnövekedésre számít az EY kutatásában résztvevŇĎ CEO-k többsége (60% és 65%). Az elŇĎrejelzésük megegyezik a befektetŇĎk elvárásaival, akik elsŇĎsorban bŇĎvülést, valamint digitális fejlesztéseket és költségoptimalizálást várnak el a vezérigazgatóktól.

 

„A piaci várakozások alapján a következŇĎ két évben a magyar gazdaság fokozatosan élénkülhet, ahogy a GDP-növekedés mellett várhatóan csökkenni fog az infláció és a kamatlábak is. A vállalatoknak érdemes felkészülniük a kedvezŇĎbb kilátásokra, és a hatékonyság javításával, valamint a költségek csökkentésével forrást képezni a szervezet hosszú távú bŇĎvüléséhez" – hangsúlyozta dr. Vaszari Péter, az EY stratégiai tanácsadással és tranzakciókkal foglalkozó területének partnere.

 

ey.com

 

A vállalati összeolvadásokra és felvásárlásokra (M&A) is komoly várakozással tekintenek idén a vezérigazgatók és az intézményi befektetŇĎk. A megkérdezettek a tranzakcióktól leginkább új technológiák, termelési kapacitásokat és innovatív startupok bekebelezését reméli (40%), de a piaci részesedés növelése (33%) és a földrajzi terjeszkedés (32%) is kiemelt cél a felmérés szerint. Ennek megfelelŇĎen, a következŇĎ egy évben várhatóan növekszik a tŇĎzsdei bevezetések (71%), a stratégiai szövetségek (48%) és az összeolvadások (42%) iránti érdeklŇĎdés.

 

„A globális gazdaság kiszámíthatatlansága és geopolitikai kockázatok óvatossá teszik a döntéshozókat, a hosszú távú versenyképességhez elengedhetetlen az ellátási láncok átvizsgálása, a portfólió szükségszerŇĪ optimalizálása, az új piacokra való belépés, lehetŇĎség szerint a kifektetés, valamint a zöld átállás is” – tette hozzá a Paulovits Márton, az EY vállalati felvásárlásokkal és akvizíciókkal foglalkozó területének igazgatója. A szakember utóbbira példaként említette, hogy áprilisban a denkstatt az EY csoport tagjává vált, aminek köszönhetŇĎen létrejött Magyarország legnagyobb fenntarthatósági tanácsadással foglalkozó csapata. 

 

A kutatásról

 

Az EY megbízásából az FT Longitude, a Financial Times Group speciális kutatási részlege 2024 márciusában és áprilisában két összehasonlító felmérést végzett: egyet a vezérigazgatók, egy másikat az intézményi befektetŇĎk körében. A kutatásban összesen 1200 vezérigazgató és 300 intézményi befektetŇĎ vett részt, 21 országot (Brazília, Kanada, Mexikó, Egyesült Államok, Belgium, Luxemburg, Hollandia, Franciaország, Németország, Olaszország, Dánia, Finnország, Norvégia, Svédország, Egyesült Királyság, Ausztrália, Kína, India, Japán, Szingapúr és Dél-Korea) képviselve.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció