A magyar okosmérők kétharmada már az E.ON ügyfeleinél üzemel

Mintegy 165 ezer okosmérő telepítését fejezték be június végével az E.ON szakemberei a Dunántúlon és Pest vármegyében egy Európai Unió által finanszírozott beruházás keretében. A legmodernebb készülékek részben a családi otthonokba és egyéb ingatlanokba, részben ipari, vállalati létesítményekbe kerültek. 

Az okosmérők az intelligens áramhálózat alapelemei, a készülékek sokkal többet tudnak, mint a korábbi hagyományos mérőórák. Folyamatos kapcsolatban vannak az E.ON mérési központjával, automatikusan küldenek és fogadnak adatokat, így ezeket a készülékeket már szükségtelen helyben, fizikailag leolvasni. Az okosmérők a napelemmel rendelkező háztartások esetében a megtermelt és a felhasznált villamos energia mennyiségéről is részletes adatokat szolgáltatnak az ügyfelek számára, a könnyen leolvasható, nagy méretű kijelzőjük révén kényelmesen. 

 

A készülékek által az E.ON-hoz küldött adatok révén a hibák felderítésében és javításában is új lehetőségek nyílnak. Áramszünet esetén segítségükkel a szolgáltató azonnal, akár az ügyfelek jelzései nélkül is értesülhet a meghibásodásokról, így a hibajavítást is sokkal gyorsabban meg tudja kezdeni. Az eszközök a távvezérlést, vagyis a távolból történő ki- és visszakapcsolást is lehetővé teszik, így számos esetben a kiszállás, illetve annak időszükséglete is megspórolható minden érintett számára. 

 

 

A 10,074 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásból létrejött beruházás a Széchenyi Terv Plusz program keretében az Európai Unió finanszírozásával a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) pénzügyi forrásainak felhasználásával valósult meg. A most lezárult projekt újonnan beépített eszközeivel együtt immár 450 ezer okosmérő működik az E.ON szolgáltatási területén. Ez a vállalatcsoportnál használt mérők több, mint 10 százalékát teszi ki. Az E.ON 2030-ig ennek az okosmérő-aránynak a további megduplázását tervezi dunántúli és pest vármegyei szolgáltatási területén. 

 

Az E.ON az elmúlt években folyamatosan növelte az okosmérők arányát. Az idehaza működő 670 ezer okosmérő több, mint kétharmadát az energiavállalat ügyfelei használhatják. Ez egy eleme annak a stratégiának, amelyek célja a Dunántúli és Pest vármegye áramhálózatának teljes megújítása. A beruházás elősegíti a megújuló energiaforrások, különösen a robbanásszerű gyorsasággal elterjedt napelemes rendszerek beillesztését a villamosenergia-rendszerbe. Ezzel kiemelten támogatja Magyarország klímacéljainak megvalósulását.

 

 

Az okosmérők működéséről az alábbi rövid videóból minden lényegeset megtudhatunk:

 

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció