Linux-Unix-rendszerek veszélyes napja

Szeptember 9. az Unix operációs rendszer "születésnapja" - ez sok felhasználónak okozhat majd gondot.
A 2000-es év problémája után itt az újabb veszély, az ún. "egymilliárd másodperc" - írja az "iX" számítástechnikai magazin aktuális kiadása. Mind az Unix, mind a Linux szeptember 9-én éri el az egymilliárd másodperces kort. Sok felhasználónál ez ugyanolyan problémát okozhat, mint a 2000-es dátumváltás.

"Az egymilliárd másodperces probléma természetesen nem akkora mértékű, mint a 2000-es évszámváltás" - mondta az "iX" főszerkesztője, Jürgen Seeger. A programozóknak és adminisztrátoroknak azonban érdemes lesz hamarosan megvizsgálniuk a Unix és Linux operációs rendszereket alkalmazó számítógépeket, hogy azokat érinti-e majd a "születésnap". A Y2K is átvészelhető volt a jó felkészültségnek köszönhetően, így nem valószínű, hogy most ősszel hatalmas összeomlás következne.

Az Unix- és Linux-rendszerek időszámítása 1970. január 1-jén 0 órakor kezdődött. A másodpercszámláló szeptember 9-én 3:46:40-kor lépi át az egymilliárdos határt. Ennek azonban nem lesznek azonnali, közvetlen következményei.

Sok számítógépen azonban bináris számkód helyett jelláncot használnak az idő megjelenítésére például adatbanki bejegyzéseknél. Emiatt a 2000-es dátumváltáshoz hasonló nehézségeket okozhat az egymilliárd másodperc átlépése, mert megzavarhatja egyes algoritmusok működését.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció