Magyarországra érkezett Krausz Ferenc lézertechnológiája

A Nobel-díjas fizikus által vezetett budapesti központú kutatócég, a Center for Molecular Fingerprinting (CMF) jelentős mérföldkőhöz érkezett: június 17-én felavatta új lézerlaboratóriumát Szegeden, az ELI-ALPS kutatóintézetben. Ennek köszönhetően megkezdődik az innovatív technológia magyarországi használata, ugyanis a CMF tevékenységéhez kapcsolódó lézeres vizsgálatok ezidáig Németországban történtek. 

Az átadóval egybekötött CMF Summit 2024 – At the Forefront of Disease Profiling tudományos szimpóziumon a házigazda mellett további két Nobel-díjas, Karikó Katalin és Gérard Mourou adtak elő.

 

A lézeres műszereink Magyarországra történő áthelyezése a müncheni laboratóriumból lehetővé teszi számunkra, hogy megkezdjük a világ első szisztematikus molekuláris ujjlenyomatvizsgáló elemzését több tízezer, már begyűjtött vérplazmamintán.” – mondta Krausz Ferenc az esemény megnyitóján. Hozzátette, ez a partnerség ragyogó példája annak, hogy a nemzetközi együttműködés hogyan mozdíthatja elő a tudományos fejlődést, és remélhetőleg úttörő felfedezésekhez vezet.

 

Megnyitó beszédében Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter elmondta, a kormány kiemelt célja, hogy tudásplatformok jöjjenek létre Magyarországon, a tudományos kutatásokhoz pedig finanszírozással, struktúrával és szabályozással járuljanak hozzá. Ebben a munkában együttműködésre kérte fel a magyar kutatókat, akik ismertté tehetik az értékes programokat, és felkarolják a fiatal tehetségeket.

 

 

Három Nobel-díjas előadását követhette a nagyközönség online

 

Az átadóval egybekötött CMF Summit 2024 – At the Forefront of Disease Profiling tudományos szimpóziumon a nagyközönség online követhette Karikó Katalin, Krausz Ferenc és Gerard Mourou prezentációit. Előadásán a házigazda bemutatta a CMF-ben zajló kutatásokat, valamint az attoszekundumos fizika fontosságát és felhasználási területeit is ismertette a hallgatósággal.

 

Karikó Katalin – aki 2023-ban kapta meg a legnagyobb tudományos elismerést az mRNS-alapú vakcinát megalapozó felfedezéseiért – bemutatta tudományos munkájának történetét, amely Szegeden vette kezdetét még 1978-ban.  Gérard Mourou 2018-ban vehette át a fizikai Nobel-díjat a fázismodulált impulzuserősítés kidolgozásáért. Előadásában bemutatta a technológia alapjait és széleskörű felhasználási lehetőségeit. 

 

 

A lézerfizika lehet a kulcs számos betegség korai felismerésében ­– a CMF-ről röviden

 

A Center for Molecular Fingerprinting egy különböző tudományterületeket egyesítő nonprofit kutató központ. Krausz Ferenc és csapata egy új diagnosztikai módszer megteremtésére törekszik, ezáltal az egészség megőrzésére összpontosít. Az ellátórendszer jelenlegi az erőforrások nagy részét a betegségek kezelésére fordítja, amelyeket sok esetben csak a riasztó tünetek megjelenése után diagnosztizálnak. A CMF víziója a jövőre nézve a megelőző, proaktív egészségügyi ellátás.

 

E cél eléréséhez a kutató központ ­– a H4H Programon (Health for Hungary – Hungary for Health) keresztül – tizenötezer résztvevőt von be, akik meghatározott időszakonként vért adnak a kutatáshoz. A kutatók ultrarövid lézerfénnyel világítják meg a vérplazmát, majd speciális lézertechnikával rögzítik a molekuláris rezgések által kibocsátott fényhullámokat, így megfigyelhetik és nyomon követhetik a legkisebb változásokat is a vér molekuláris összetételében. A folyamat hasonló ahhoz, mint amikor megütünk egy hangvillát, majd hallgatjuk, ahogy a rezgések elcsendesednek. A hangvilla rezgései könnyen rögzíthetők egy mikrofonnal, a molekuláris rezgések rögzítéséhez viszont ezekre a speciális lézerberendezésekre van szükség. E rezgések összessége a molekuláris ujjlenyomat, ami megmutatja a legkisebb változásokat a vérminta összetételében. Egy-egy ilyen változás utalhat az egészségügyi állapotban történt változásra, például súlyos betegségek kialakulására, nagyon korai, még a tünetek megjelenése előtti szakaszban. A CMF kutatóinak célja, hogy megismerjék a vérben keringő „molekuláris világ” rejtelmeit, hogy tökéletesítsék a betegségek korai felismerését.

 

Fotók forrása: CMF

 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció