Az ABB az elektromos buszokhoz készült, energiahatékony motor- és invertercsomagot vezet be a piacra

Az ABB bejelentette az AMXE250 motorból és HES580 inverterből álló, kifejezetten az elektromos buszok igényeire szabott új és innovatív csomagjának bevezetését. Az új hajtáscsomag, amelynek harmonikus működése egy hatékonyabb, megbízhatóbb és az ipar számára azonnal rendelkezésre álló megoldást eredményez, jelentős előrelépést jelent a tisztább és fenntarthatóbb közlekedési lehetőségek terén.

 

• A motort és az invertert együtt fejlesztették ki, így optimalizáltan működnek együtt. 

• Az új csomag, amely magában foglalja az első, buszokhoz készült háromszintű invertert is, megnövelt élettartamot és jelentős hatékonyságnövekedést eredményez, hiszen a korábbi, kétszintű inverterekhez képest akár 12%-kal kevesebb motorikus veszteséget generál a szokványos menetciklusok során.

• A motor egyúttal nagy nyomatéksűrűséget kínál, ezzel jobb dinamikai teljesítményt nyújtva, valamint csendesebb működést biztosít az utasok kényelme érdekében.

 

A HES580 az első elektromos buszokhoz készült háromszintű inverter a piacon, amely kiváló energiahatékonysággal és motorteljesítménnyel büszkélkedhet. A hagyományos, kétszintű inverterekhez képest a HES580 nagy mértékben, akár 75 százalékkal képes csökkenti a motor harmonikus veszteségét, jelentősen minimalizálva a hőleadást és maximalizálva az energiamegtakarítást. A kiváló teljesítmény kulcsa az innovatív, háromszintű szerkezetben rejlik. A kétszintű inverterekkel ellentétben, amelyek két feszültségszint (DC+ és DC-) között képesek váltani, a HES580 egy harmadik, semleges feszültségfokozatot is bevezet a folyamatba. Ez a kiegészítés minden egyes kapcsolási művelet során képes a felére csökkenteni a feszültségfokozatot, ami csökkentett áramhullámosságot, és ebből kifolyólag alacsonyabb harmonikus veszteséget eredményez. Ennek következtében az AMXE250 motor fokozott hatékonysággal működik, és nagyobb teljesítményt nyújt a legkülönfélébb vezetési körülmények között is. 

 

 

A HES580 használata nem csupán 12%-kal kevesebb motorikus veszteséget jelent a hagyományos, kétszintű inverterekhez képest a szokványos menetciklusok során, de az AMXE250 motornak is jelentős előnyöket biztosít élettartamának meghosszabbítása és megbízhatóságának növelése révén. A harmonikus hatások mérséklésével és a motortekercsekre ható terhelés minimalizálásával ez a fejlett technológia tartós teljesítményt nyújt, és gondoskodik a teljes elektromos hajtáslánc hosszú élettartamáról is.

 

Az AMXE250 emellett kompakt, nagy hatékonyságú meghajtásra tervezett állandómágneses szinkronmotorként is kiemelkedő jelentőséggel bír. A motor nagy nyomatéksűrűséget kínál, ezzel jobb dinamikai teljesítményt nyújtva, valamint csendesebb működést biztosít az utasok kényelme érdekében. A HES580-at és az AMXE250-et úgy terveztük, hogy rugalmas működést biztosítsanak, így távolabb is elhelyezhetők egymástól. Ebből kifolyólag pedig az üzemeltetők számára további lehetőségek nyílnak a helyoptimalizálásra. Az egyszerű paraméterbeállításnak, üzembe helyezésnek és indítási képességeknek köszönhetően a csomag gyorsan beszerelhető a járműbe.

 

„Nagy örömünkre szolgál, hogy bevezethetjük a piacra az első, elektromos buszokhoz készült háromszintű invertert.” – mondta David Segbers, az ABB vontatási üzletágának globális termékmenedzsere. A motorból és az inverterből álló csomagot úgy terveztük, hogy elemei tökéletes összhangban működjenek, és jelentős energiahatékonysági előnyöket biztosítson az üzemeltetők és az OEM-ek számára egyaránt."

 

Fabiana Cavalcante, az ABB e-mobilitásért felelős globális vezetője elmondta: „A buszok ilyen módon történő áramellátása kulcsfontosságú az olyan fenntartható, tiszta tömegközlekedés megvalósításához, amely javítja az életminőséget. Boldogok vagyunk, hogy olyan jövőbiztos megoldásokat kínálhatunk, amelyek támogatják az iparág szereplőit fenntarthatósági és teljesítménycéljaik elérésében." 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció