Növeli európai termelési kapacitását a Schneider Electric

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat kedden megnyitotta okosgyárát Dunavecsén. A 28.000 négyzetméteres épületben ötszázan dolgoznak majd.

A dunavecsei üzem növelni fogja az ügyfelek egyedi igényei alapján készült termékek gyártókapacitását az európai piacokon. A létesítményben előállított termékek 90 százalékát Európába exportálják. A Schneider Electric legújabb, kapacitásnövelő beruházása az elektrifikáció és digitalizációs megoldások iránti megnövekedett kereslet kielégítését szolgálja, melynek motorja az energetikai átmenet. Ennek része, hogy a villamosenergia-elosztó hálózatok üzemeltetői nagyobb rugalmasságot biztosító megoldásokat keresnek a terhelések kiegyenlítésére, miközben a digitalizáció az adatközponti,  valamint felhőszolgáltatást nyújtó szegmensek rohamos fejlődését hozza magával, illetve a feltörekvő technológiák robbanásszerű elterjedése is hajtja ezt a keresletet.

 

 

Az új dunavecsei üzem a Schneider Electric egyik legnagyobb, egyedi megrendelésre termelő (ETO, engineering-to-order) létesítménye Európában. Az üzem a Schneider Electric legújabb, SF6-mentes középfeszültségű kapcsolóberendezése, az RM AirSeT fő európai gyártóközpontja lesz majd. Az SF6 az egyik legnagyobb globális felmelegedési potenciállal (GWP) rendelkező gáz, GWP-je több mint 25.000-szer nagyobb, mint a szén-dioxidé. Az RM AirSeT a hagyományos gázszigetelésű középfeszültségű kapcsolóberendezésekben használt SF6 helyett tiszta levegőt alkalmaz, miközben ugyanazt a megbízhatóságot és teljesítményt nyújtja. A technológia megfelel a szigorú új európai előírásoknak, amelyek a középfeszültségű kapcsolóberendezések valamennyi felhasználóját érintik a hálózatoktól az infrastruktúráig.

 

„Európa felgyorsítja az energetikai átmenetet és erősíti energiafüggetlenségét” – mondta el Yann Reynaud, a Schneider Electric globális ETO tevékenységért felelős alelnöke. „Dunavecse az új európai zászlóshajó gyárunk az intelligens középfeszültségű SF6-mentes technológiák terén, amivel támogatjuk az egész régióban a növekvő kereslet kiszolgálását, még több innovációt, fenntarthatóságot és digitális megoldást kínálva ügyfeleinknek.”

 

 

A gyárban számos, a fenntartható működést és termelést támogató technológiát alkalmaznak: 

• A Schneider Electric EcoStruxure IOT-megoldásai (Building and Energy Management System) javítják az energiahatékonyságot, amelyek akár 25 százalékos energiamegtakarítást eredményezhetnek.

• Az energiaszükségletet a tetőn elhelyezett napelemek fedezik, amelyeket a hálózatból érkező, megújuló forrásból származó energiával egészítenek ki.

• A fűtéshez és hűtéshez geotermikus hőszivattyúkat használnak.

• Schneider Electric töltők állnak rendelkezésre 30 elektromos autó és 25 elektromos kerékpár számára.

• A festőműhely kemencéi elektromos fűtéssel működnek, kiváltva a korábban használt földgázt.

• A mosdókban és az öntözéshez összegyűjtött esővizet használnak.

• Légzsilipek akadályozzák meg a hőveszteséget a kamiondokkoló állomásokon és a gyár bejáratainál.

 

„Okosgyárunkban a minőségi mérnöki munkán lesz a hangsúly. Szakembereink az ügyfelek egyedi igényeire szabva, a legoptimálisabb működéssel tervezik meg az itt gyártott kapcsolóberendezéseket. Hisszük, hogy a Dunavecsén felépült, a legmodernebb, energiahatékonysági célokat szolgáló, és a fenntarthatósági szempontokat maximálisan szem előtt tartó gyárunk szignifikánsan hozzájárul a magyar gazdaság fejlődéséhez, valamint a zöld fordulathoz” – tette hozzá Veres Zsolt, a Schneider Electric országigazgatója.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció