A k√≠nai PERIC hidrog√©ngy√°r az ABB egyenir√°ny√≠t√≥ rendszer√©t v√°lasztotta texasi k√≠s√©rleti √ľzem√©be

Az ABB UNIREC H2 vízhŇĪtéses hálózati egyenirányítója intelligens szabályozással és alacsony karbantartási költségekkel optimalizálja a hidrogéngyártást.

Ha alternatív energiaforrásról van szó, a hidrogén egyre inkább a tiszta és megújuló energia elŇĎállításának egyik megkerülhetetlen tényezŇĎjévé válik. Az ABB automatizálási és digitális megoldások portfóliója továbbra is világszerte támogatja a hidrogénipart. Ennek tudható be, hogy a PERIC Hydrogen Technologies Co (PERIC) elektrolizáló berendezésgyártó az ABB-t választotta partneréül a Texas állam (USA) sivatagos területén létesített kísérleti zöld hidrogéngyártó üzem mŇĪködésének támogatására.

A létesítmény a megújuló energiát zöld hidrogénné alakítja át, majd ezt ipari eredetŇĪ szén-dioxiddal (CO2) kombinálva rendkívül alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagokat állít elŇĎ.

A projekt egy évvel azután indult, hogy az ABB egyetértési megállapodást írt alá a PERIC céggel, melyben kijelenti, hogy támogatni kívánja azoknak a rendkívül hatékony elektrolizáló berendezéseknek és rendszereknek a gyártását, amelyek elektromos áram felhasználásával úgy állítanak elŇĎ hidrogént, hogy a vízmolekulákat hidrogénre és oxigénre bontják. 

 

 

Megoldások a hidrogén elŇĎállításának támogatására

 

Az ABB 2022 augusztusában kezdte meg a közös munkát a PERIC céggel, és szállította le a UNIREC H2 hálózati egyenirányítót a létesítmény területére. A bevált teljes hullámú tirisztoros konverteren és az ABB legújabb, fejlett szabályozó és védelmi funkciókkal rendelkezŇĎ vezérlési technológiáján alapuló UNIREC H2-t a teljesítmény és a kapacitások tekintetében magas követelményeket támasztó projektekhez tervezték.

 

A vízhŇĪtéses UNIREC H2 erŇĎsáramú egyenirányító akár 36 kA elektrolizáló áramerŇĎsséget is képes elérni, és háromszor akkora teljesítményt állít elŇĎ, mint a léghŇĪtéses változat.

 

– Mivel korábban is dolgoztunk már együtt az ABB-vel, és megtapasztalhattuk, mire képesek fejlett vezérlŇĎ, energiaelosztó és gerjesztŇĎ rendszerei, ezért úgy döntöttünk, hogy az addigi együttmŇĪködésünket valódi partnerséggé szélesítjük – mondta a PERIC részérŇĎl Lian XiaoFei úr. – Ebben a projektben az ABB nemcsak az egyenirányítót szabta ügyfelünk igényeire, hanem a rendszert is a sajátos hŇĎmérsékleti viszonyokra hangolta, hiszen a telep egy sivatagban helyezkedik el – tette még hozzá.

 

A konténerben elhelyezett ABB UNIREC H2 belnézete.

 

Az ABB még magasabbra tette a mércét

 

A sivatagok szokásos velejárója a szélsŇĎséges idŇĎjárás. Mivel az üzem szokatlanul zord környezetben található, ezért az egyedi gyártású UNIREC H2-t szélsŇĎséges idŇĎjárási körülmények között tesztelték múltbéli éghajlati adatokon alapuló digitális szimulációk segítségével, hogy biztosítsák a szünetmentes áramellátást és az optimális termelést. 

 

A végfelhasználó számára további elŇĎnyt jelent, hogy az egyenirányító helyigénye csekély és karbantartása – kompakt kialakításánál és az alkatrészek kis számánál fogva – olcsón megoldható. A PERIC esetében az elŇĎre bevizsgált és összeszerelt alkatrészekkel rendelkezŇĎ UNIREC H2 konténerben is szállítható, ami optimálissá teszi a helykihasználást és tovább csökkenti az üzembe helyezés idŇĎigényét. 

 

– Megoldásunk az ilyen rendszerek esetében szokásosnál jóval nagyobb kimeneti áramerŇĎsséget biztosít, s ez rövidesen standard kiindulási alappá is vált az ABB-nél – mondta Bernhard Loher, az ABB Energy Industries gerjesztŇĎ és egyenirányító termékek és technológiák részlegének vezetŇĎje. – Ez a projekt megerŇĎsíti a hidrogéniparban elfoglalt pozíciónkat, és alig várjuk, hogy továbbra is eleget tehessünk a tisztább és energiahatékonyabb világ megteremtésében betöltött szerepünknek.

 

Az ABB elvégezte az egyenirányító gyári átvételi vizsgálatait (FAT) annak érdekében, hogy a berendezés problémamentesen mŇĪködŇĎn, és fokozza az üzem általános teljesítményét. Az UNIREC H2 egyenirányító már ott van a telephelyen, és várhatóan 2023 decemberében kezdi meg üzemszerŇĪ mŇĪködését.

 

A konténerben elhelyezett ABB UNIREC H2 külsŇĎ nézete: az elŇĎre bevizsgált és összeszerelt berendezés nagyon rövid idŇĎ alatt üzembe helyezhetŇĎ.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció