A 120 √©ves Marslak√≥ ‚Äď Neumann 2023 program√©v

Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából a kecskeméti Neumann János Egyetem és a fenntartó Neumann János Egyetemért Alapítvány elindítja Neumann 2023 programsorozatát. Ennek elsŇĎ mérföldköveként az egyetem a Neumann János Emlékév keretében arany fokozatú támogatói szerzŇĎdést kötött a Neumann János Számítógéptudományi Társasággal. Az együttmŇĪködés értelmében a kecskeméti Neumann János Egyetem így kiemelt támogatóként csatlakozik a Neumann Társaság által hirdetett Neumann 120 Emlékév programsorozatához.

Neumann János, a kiemelkedŇĎ képességei miatt gyakran földönkívülinek, Marslakónak is nevezett rendkívüli tudós, akit a 20. század egyik legokosabb emberének választottak. Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából 2023-ban emlékévet hirdetett több, a világhírŇĪ matematikus emlékét gondozó szervezet, köztük a Neumann János Számítógéptudományi Társaság és a tudós nevét viselŇĎ kecskeméti Neumann János Egyetem. Az ország legdinamikusabban fejlŇĎdŇĎ egyeteme 2017. augusztus 1-jétŇĎl viseli a világhírŇĪ matematikus nevét és a most aláírt támogatói szerzŇĎdéssel kíván a világhírŇĪ, sok tudományágban kiemelkedŇĎ tudósról megemlékezni és a munkásságát a szélesebb közvélemény számára is ismertebbé tenni, valamint a Neumann 2023 programév keretében hosszútávú stratégiai és innovációs célokat megfogalmazni.

 

A képen Szalay Imre, a Neumann Társaság ügyvezetŇĎ igazgatója (balra) és Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke (jobbra) láthatók, miközben aláírják a támogatói megállapodást.

 

Arany fokozatú támogatóként a Neumann János Egyetem megjelenési lehetŇĎséget kap a Neumann Számítógéptudományi Társaság által kordinált Neumann 120 programsorozat rendezvényein, valamint a sajtókommunikációban és az egyes események promóciójában.

 

Az 1903. december 28-án Budapesten született Neumann új általános elveket javasolt a számítógépek felépítésére, amelyek annyira átütŇĎek voltak, hogy ezeknek köszönhetŇĎen örökre beírta nevét a számítástechnika tudomány történetébe. Neumann Jánost számos tudományterület magalapozójaként vagy továbbfejlesztŇĎjeként ismeri el a tudományos világ. Gondolkodása meghatározó a funkcionálanalízis, valószínŇĪségszámítás, halmazelmélet, matematikai logika, számítógép-tudomány, sejtautomaták, kvantum-mechanika, operációkutatás, játékelmélet, atomenergia-felhasználás területén is. Magyar anyanyelvébŇĎl is adódó példátlan kreativitása és sokoldalúsága miatt is nevezték Marslakónak. A kecskeméti egyetem névadója elŇĎtt tisztelegve 36 nagyszabású programot szervez a Neumann 2023 programév keretében. Tudományos konferenciák, tanulmányi versenyek mellett változatos kulturális programokkal, kiállításokkal hívják fel a figyelmet Neumann János szellemi, tudományos munkájára.

 

Az együttmŇĪködésrŇĎl és a programokról részletes információ a Neumann120.hu oldalon, valamint a Neumann János Egyetem honlapján az nje.hu oldalon található.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció