Világidő

A zónaidők elavultak? Múlt évezredi csökevények? Hiszen még fiatalok, alig 100 évesek!
Az angol miniszterelnök legalábbis nagyon támogatja, hogy a "grinicsi" idő egyben világidő is legyen, és ne kelljen folyton órákkal vesződnünk, amikor a Föld más pontjára pottyanunk. Az kevesebbeket érint, egyelőre, hogy a Föld körüli pályán mozogva az óráinkat olykor tízpercenként állítgathatnánk. Mint hallottuk, az új nemzetközi űrállomás lakói is vagy 16-szor lépték át a vasárnap-hétfő vonalat szilveszterkor.

És mi lesz akkor a nyári időszámítással? Azt is föl kell adni? Szerintem meg lehet szokni, netán, hogy nem a jelenleg begyöpösödött időpontokban lesz a hivatali ügyintézés, az iskolai órakezdés stb., hanem szezonálisan változó világidőpontban. Persze nekünk még csak-csak szerencsénk volna ezzel a világidősdivel, mert bennünket kevésbé érint (csak egyórányira volnánk tőle, ha tényleg a GMT-re esne a választás). Egy olyan földtájékon, mint az Egyesült Államok, ahol, SZÉGYENSZEMRE, a méterrendszere sem tudtak áttérni az új évezred beléptével, várhatóan még kevésbé látszik elfogadhatónak a hirtelen 5-8 órás eltérés. Ami esetleg millió számítógépprogramba van beírva, nem csak az emberek szokásaiba, ami a méterrendszeri áttérésnél még mindig a döntőbb szempont (hiszen hivatalosan már kötelező az SI, az incsek, a lábak, a májlok, fárenhájtok csak a maradi néptömegek miatt élnek, állítólag). És, ugye, van Amerika, meg a világ többi, ignorálható része. Moszkvában a térképekkel hülyítettek, Washingtonban a mértékegységekkel. Nagyhatalmi tudat!

Itt van még a globalizáció, és főleg az internet. Az IRC, ICQ és az IM technológiák, valamint az elektronikus kereskedelem egyenesen azonos valós idejű feldolgozást igényelnek, világrészektől, határoktól függetlenül. Jól is néznénk ki, ha a biteket egyszer csak elkezdenék a határokon megvámolni, mint a sót a múlt évezredben a sóvámokon. (Legfeljebb reciklált bitekkel fizetnénk:)

Komolyra fordítva a szót, van egy hálószem, amelyet éppen a világidőnek szenteltek (OneWorld Time). Csakhogy az nem a "grinicsi" időre koncentrál, hanem a PST-re, a Pasadena Standard Time-ra, Amerika nyugati partjainak az időzónájára (tőlünk 9 órányira van, tehát korábbi reggel 8 óránk helyett 23 órakor kellene iskolába menni, ami nem is volna olyan tragikus). Főként az internettel igazolják amerikai barátaink, hogy a legszívesebben elrabolnák a vénhedt Európától a szabvány világidőt. Egy biztos. A világ legizmosabb szerverei a Szilícium-völgy tájékán működnek, nem Európában.

Nos, az érdeklődőbbek elkezdhetik ízlelgetni, mit ajánlanak amerikai barátaink egységes világidő gyanánt, amit, egy közelben működő, atomórával is megerősítettek. Így a letölthető szoftver mindig abszolút pontos világidőt mutathat. A világidő formátuma érdekes: "at-jel" d [y<év>]. Az év adat tehát elhagyható a kiírásból, viszont csak 3 tizedeshelyet hagytak neki. Mi lesz 3000-ben???? Kicsit távolinak tűnik, de mégis! Már megint nem látunk előre? Megint az amerikai, prakticista, bedrillezhető fix formátum? És nincsenek órák, csak percek, amit nem lesz könnyű megszokni. Ebben azután megint az amerikaiak maradisága lehet a döntő. Négy számjegyű időszámok a hétköznapi agynak nem biztos, hogy könnyedén felfoghatók, még a fúrtagyú európaiaknak sem. És ezután percre kell mennünk, nem órára.

A hálószemen mellékelt szoftver Windows 2000 Server alatt nem működik tökéletesen, mind a Time converter, mind a Time calculator elszállt nekem, amikor egérrel akartam kiválasztani a megfelelő időzónát. A régi időzónákat azonban tisztességesen támogatja. A helyzet ezzel a szoftverrel csak jobb lenne, mint az időzónák korábbi életében volt. A szoftver mellett szól, hogy ingyen van, s ezzel verhetetlen. Még reklámokat sem kell "élveznünk" miatta. Az azonban kissé humoros, hogy az időkonverter (ami tabulátor és kurzorgombokkal nem szállt el), nem enged beállítani "nulla órát", csak 12:00 AM-et. Tipikus amerikai prakticizmus. A világidővel rugaszkodjunk el a régi csökevényektől, de a régit még ütődött módon szimuláljuk eredetiben. Ahogy a faliórán ma még látja a polgár. De a digitálison már nem így látja!

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció