Az Y2K-t megúsztuk, és az Y2KI-vel mi lesz?

A 2000. évváltást megúsztuk nagyobb bajok nélkül. És mi lesz a továbbiakban?
Az Y2K-specialisták azt jósolták annak idején, hogy az évezredszám-váltást még csak-csak megússzuk baj nélkül, de ahogy a későbbi időben lankad a figyelmünk, úgy lesz vele egyre váratlanabb pillanatokban és egyre több bajunk, akár még az új évszázad, évezred második évtizedében is. Lehet, hogy fölösleges károgás, lehet, hogy nem. A múlt évet egyébként tényleg olcsón megúsztuk Y2K-ügyben.

Ami föltétlen fontos, az Y2K támogatási rendszert továbbra is üzemeltetni kell. Mindig kell a cégnél olyan munkatárs, aki ismeri az Y2K-val kapcsolatosan korábban felderített gondokat, mert ilyenkor évváltáskor futnak az évente csak egyszer üzemelő típusú programok, amelyek azután a legváratlanabb régi változatokban tudnak felbukkanni az ügyfelek kuplerájából.

Végképp ne dobja ki senki, például, a Microsoft 2 darab CD-n megjelent, párba csomagolt Y2K támogatási szoftvercsomagját, mert még sokszor szükség lehet rá (nekem az év végi pakolgatáskor akadt a kezem ügyébe, és gondosan átcsomagoltam egy üres CD-dobozba). A Terminálszerver, a Webtop és a vékony kliens technológiák terjedésével ugyanis bármikor előhúzhatja egy cég a régebbi, raktárba dobott gépeit, amelyek ragyogóan megfelelnek az alkalmazásszolgáltatói (ASP) kapcsolatokhoz, még a 486-osokat is beleértve. Használhatók lesznek otthoni munka támogatására is, csak egy vacak modem kell hozzá (akár 28,8 kbps sebességű is megteszi!).

Nos, amikor e sutba dobott gépeket felélesztjük Csipkerózsika-álmukból, akkor derül ki, hogy ezeken végre sem hajtották az Y2K műveleteket, úgy kerültek a raktárpolcra. Még szerencse, hogy az ASP szolgáltató szerverén futó alkalmazást teljesen hidegen hagyja, hogy a kliensgép órája ismeri-e rendesen az időszámítást, lévén, hogy a képernyőn a szerver órája fogja mutatni az időt, amit nem befolyásol a kliensgép órájának a nyavalyái.

Szóval, nagy Y2KI hadműveletekre nincs kilátás, talán békésebb évet élhetünk, mint tavaly, de azért az ördög nem alszik. Vagy ahogy korábban fogalmazták (már) a múlt évszázad közepén: az ellenség keze bármikor közbeteheti a lábát. Jó lesz az ördögűző kereszteket kéznél tartani.

Ha már szóba hoztam a Microsoftot, mint amelynek a legnagyobb a magyar ügyfélköre, jó tudni, hogy a korábbi /HUN/y2k hálószem megszűnt ugyan, de a további terméktámogatás megmaradt, csak új címen. Aki az alábbi címet följegyzi, az megspórolhat egy átirányítást. Az Y2K-ügyek teljes törlését a webhelyekről egyébként még vagy egy évtizedig nem tanácsolom.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció