Az emberi agy rejtélye megoldódni látszik?

Egy szuper számítógép, amely szimulálja az emberi agy működését? Képesek leszünk megérteni, hogyan is működik az elménk? Valóban létezik ilyen? Egy bonyolult szerkezet most hidat képezhet a szakadék fölé, amely az emberi agy működése és a tudomány mai állása között húzódik.

A 21. században is még adódnak szép számmal olyan kérdések, amelyekre a válaszokat csak keresgéljük. A modern kor embere rájött egy valóban helytálló megállapításra: minél többet tudunk, annál jobban tudjuk, hogy milyen keveset is tudunk valójában.
 

Az emberi agy működése is rejtély számunkra. Olyan misztikum övezi, amelyet a mai napig nem sikerült megfejteni. A Human Brain Project keretében több mint 200 kutató dolgozik azon, hogy a misztikum darabjairól szépen lassan lehulljon a lepel, és megismerjük saját elménk működési rendszerét.

 

Részlet a videóból
 

A kutatók egy szuperszámítógépet hoznak létre, amely segítségével szimulálják majd az emberi agyat. Ez azonban nem megy egyik napról a másikra. A projekt az év végén indul, és körülbelül 10 évet jósolnak, mire feltérképezik a 100 milliárd neuron 100 ezer milliárd szinapszisát, amelyek az emberi elmét alkotják.

 

Nézd meg a Human Brain Project hosszabb bemutatkozó videóját a Vimeón vagy rövid ismertetőt a Mashable.com-on.

 

Forrás: Mashable.com
 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció