Döntéstámogató rendszereik fejlesztésébe fektetnek a hazai vállalatok

A hazai BI piac trendjeit vizsgáló BI-TREK felmérés adatai szerint a hazai vállalatok jelentős része 2011-ben is fejleszteni tervezni  vállalati döntéstámogató rendszereit. A fejlesztések legfontosabb célja az elemezhető adatok körének  bővítése   és a már üzemelő BI rendszerek funkcionalitásának javítása.

Az idén először elkészített BI-TREK kutatás a hazai vállalati szakértők és a tanácsadók véleményét kérdezte többek között a globális BI trendek hazai megítéléséről, a különböző BI szoftverek ismertségéről és elterjedtségéről, valamint a cégek üzleti intelligenciával kapcsolatos fejlesztési terveiről.

 

Az IT órások az élen

Összhangban a neves elemzőcégek globális piaci felméréseivel, Magyarországon is az Oracle-IBM- Microsoft –SAS-SAP ötös vezeti a mezőnyt, mind az ismertség, mind a használat szempontjából.

Figyelemre méltó viszont, hogy az üzleti intelligencia feltörekvő csillagjainak számító, az információk grafikus elemzését villámgyors memóriaalapú adatfeldolgozással kombináló adatfelderítő szoftverek – például QlikView, Tibco  Spotfire, Tableau – ismertsége itthon még meglehetősen alacsony.

 

Technológia trendek

Még inkább szembetűnő ez a jelenség a  BI technológiák fontosságát vizsgálva. A legnépszerűbbnek a válaszadók körében a prediktív analitika (adatbányászat) bizonyult, azonban rögtön a második helyet a vizuális adatfelderítés szerezte meg, az önkiszolgáló és kollaboratív BI megoldásokat megelőzve.

A mobil BI területén azt érdemes kiemelni, hogy ezt a technológiát elsősorban a vezetői tájékoztatás eszközének tartják a hazai szakemberek, kisebb fontosságot tulajdonítva egyelőre  a területen dolgozó munkatársak információellátásának. A  nyílt forráskódú üzleti intelligencia eszközök esetében pedig a két leggyakoribb várható alkalmazási terület az operatív riportok és az ad-hoc elemzések.

 

Növekedési tervek

A hazai vállalatok továbbra is kiemelt prioritásként kezelik a BI rendszerek fejlesztését. A cégek közel háromnegyede szinten tartja vagy növeli  ilyen célú kiadásait, és kevesebb mint  15% azok aránya, amelyek egyáltalán nem terveznek idén BI témájú beruházásokat.

A fejlesztési célok közül a három legfontosabb a további adatkörök bekötése,  az újabb analitikai funkciók kialakítása, és a meglévő rendszer működésének javítása. A felmérés adataiból az is kiderül, hogy a cégek nagy része belső és külső erőforrásokra egyaránt támaszkodik a fejlesztések során.

 

Globális trendek hazai szemmel

„Az üzleti intelligencia világszerte az egyik legizgalmasabb informatikai terület, amely az elmúlt évek során nagyon dinamikusan fejlődött. Jól érzékelhető technológiai és alkalmazási trendek figyelhetőek meg, amelyek markáns hatást gyakorolnak a nagy IT cégek piaci stratégiájára, és több esetben dollármilliárdos felvásárolásokat is generálnak” – mondta Arató Bence, a kutatást készítő BI Consulting ügyvezetője.

„A BI-TREK eredményei jól mutatják azonban, hogy a hazai informatikai gyakorlat nem követi mereven a globális trendeket. Ennek okai között természetesen megtalálható az itthoni cégek eltérő mérete és pénzügyi lehetőségei, de bizonyos esetekben akár a limitált döntési szabadság is fontos tényező lehet. ”

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció