Vállalatirányítás: nagyberuházás helyett kiszámítható költség

Új konstrukcióban, havidíjas bérleti szolgáltatásként kínálja a rEVOLUTION Software Kft. közép- és nagyvállalati vállalatirányítási rendszerek megvalósítását.

Az ügyfelek egy központi kiszolgálóról használják az ERP rendszert és a kezdeti magas beruházási díj helyett sok évre elosztott, kiszámítható bérleti díjat fizetnek a hardvert, operációs rendszert, adatbázis-kezelőt, vállalatirányítási szoftvert, testreszabást és folyamatos támogatást is magába foglaló csomagért. Ezt a konstrukciót már több ügyfél választotta, így például a kiterjedt kiskereskedelmi hálózatot üzemeltető Photo Hall és a nemzetközi Omorovicza Cosmetics.

A koncepció

Legtöbb vállalkozás számára nagy terhet jelent az igényeinek megfelelő vállalatirányítási rendszer bevezetése és kezdeti finanszírozása, sőt, a rEVOLUTION tapasztalata szerint a tervezett bevezetések 30%-a meg is hiúsul amiatt, hogy a cég végül nem tudja előteremteni a beruházáshoz szükséges egyszeri forrásokat és így marad régi, elavult rendszerénél.

A rEVOLUTION a nemzetközileg is egyre elterjedtebb SaaS-koncepció szerint („Software as a Service”, azaz szoftver szolgáltatásként), egyszeri, nagy összegű beruházás helyett havidíjas bérleti szolgáltatásként is kínálja vállalatirányítási rendszereit, megszüntetve ezzel az ügyfél finanszírozási problémáját és könnyebben elérhetővé téve biztonságos, elismert megoldásait. Mind a nemzetközi Microsoft Dynamics NAV, mind pedig a saját fejlesztésű Iroda++ ügyviteli rendszere igénybe vehető a SaaS modellben.

Eszerint a vállalatirányítási rendszert a szolgáltató egy központi kiszolgálóhoz helyezi ki, ahol megfelelő szerverkörnyezet és szakértelem áll rendelkezésre a biztonságos üzemeltetéshez, az ügyfél pedig szélessávú kapcsolaton keresztül, távoli eléréssel használja azt. A havidíj állandó és kiszámítható költséget jelent, csak az aktuális, havi szinten módosítható felhasználószámtól függ. A díj tartalmazza a vállalatirányítási rendszer licencét, a hardvert (adatbázisszerver és terminálszerver) és karbantartását, a szükséges szoftvereket (terminálszerver, szerver operációs rendszer, adatbáziskezelő szoftver), valamint a vállalatirányítási rendszer verziófrissítéseit. Ráadásul bevonhatóak ebbe a körbe kétéves hűségnyilatkozattal a bevezetési költségek (vállalati folyamatok felmérése, vállalatirányítási rendszer paraméterezése, oktatás), valamint a helpdesk-támogatás is. Mivel a szélessávú internetkapcsolat mára szinte általánossá vált, a rendszer használata során a felhasználók nem éreznek különbséget a hagyományosan, helyben telepített rendszerhez képest. Ha pedig a vállalat önmérsékletet tanúsít és alkalmazkodik a sztenderd vállalatirányítási rendszer működéséhez, azaz kevés egyedi testre szabást igényel, akkor a havidíj tartalmazza a gyártó által kiadott gyári frissítések telepítését és a rendszerrel való összefésülését is. Ezzel további, nehezen kiszámítható mértékű és váratlan kiadásokat lehet megtakarítani.

A SaaS konstrukció legfőbb előnyei, hogy kockázatmentesen, nagy összegű kezdeti beruházás nélkül elindítható, hosszú távon kiszámítható az üzembentartási költség, gyorsabb bevezetést tesz lehetővé a sztenderd rendszer használatával, biztonságosabban üzemel és korlátlan, rugalmas, kockázatmentes bővülési lehetőséget nyújt, ráadásul a bérleti díj magában foglalja a verziófrissítések és a jogszabálykövetés azonnali implementálását is. A professzionális kiszolgáló központ – a rEVOLUTION partnere ebben a szakmai berkekben jól ismert BCSS Kft. – tapasztalata, a kifejezetten erre a célra épített és karbantartott infrastruktúra és a mentésre alkalmazott szakmai protokollok révén ráadásul a rendszer rendelkezésre állása jelentősen magasabb, az adatok pedig sokkal nagyobb biztonságban vannak, mint egy belsős vagy külsős rendszergazda által üzemben tartott saját szerver esetén.

„Az informatika számos területén találkozunk SaaS-koncepcióban megvalósuló projektekkel, de a vállalatirányítás területén büszkén mondhatom, hogy a Microsoft Dynamics partnerek körében úttörő szerepet tölt be a rEVOLUTION Magyarországon. Mi nemcsak kidolgoztuk a havidíjas szolgáltatásként igénybe vehető ERP üzleti modelljét és technológiai hátterét, de már több ügyfél számára meg is valósítottunk ilyen rendszert” – mondja Juhász Zsolt, a rEVOLUTION üzletfejlesztési igazgatója. - „A rEVOLUTION piaci súlya és szakmai elkötelezettsége lehetővé teszik, hogy hosszú távra tervezzünk előre. Nem törekszünk azonnali bevételre, inkább olyan megoldást kínálunk ügyfeleinknek, amivel ők az igényeiknek valóban megfelelő rendszert vezethetik be, hosszabb távra elosztva annak költségeit. Ez az ügyfél számára teljesen áttekinthető és biztonságos, a kockázatot inkább a rEVOLUTION viseli.”

Referenciaprojektek

Már SaaS konstrukcióban valósult meg a Photo Hall és az Omorovicza Cosmetics Microsoft Dynamics NAV rendszereinek bevezetése.

Az Omorovicza magyar gyógyvíz-alapú, prémiumkategóriás kozmetikai termékek előállításával és forgalmazásával foglalkozik. A cég vállalatirányítási rendszerében a két magyarországi telephely mellett Angliából és az USA-ból dolgoznak, és további terjeszkedést is terveznek, így kiemelt szempont volt a távoli elérhetőség. A NAV rendszert hangsúlyos nemzetközi jelenléte és az új, NAV 2009 verzió funkciói miatt választották ki. Ráadásul így nem kellett a céget saját vagy külsős rendszergazdával bővíteni, a megfelelő rendelkezésre állás és az adatbiztonság professzionális kezekben van. A bevezetés során a cég igyekezett alkalmazkodni a NAV standard folyamataihoz, így másfél hónap alatt, még annak hivatalos magyarországi megjelenése előtt használatba vehették a Microsoft Dynamics NAV 2009 vállalatirányítási rendszert.

A Photo Hall, az egyik legnagyobb múltú, fotócikkek kereskedelmével és fotószolgáltatatással, információtechnológiával és mobilkommunikációval foglalkozó cég, mely kivásárlás révén 2009-ben függetlenné vált belga anyacégétől és megszűnt a jog a cégcsoport SAP R3 rendszerének használatára. „Nagy segítség volt számunkra a Microsofttól és bevezető partnerünktől, a rEVOLUTION Software-től a szoftver bérleti konstrukció, mivel így esélyünk nyílt arra, hogy egy nagy tudású, a meglévő célrendszerekkel kellő mélységben integrálható vállalatirányítási rendszert vezethettünk be. Cégünk ugyanis kivásárlás révén 2009-ben függetlenné vált belga anyacégétől, ezzel elvesztette jogát a cégcsoport SAP R3 rendszerének használatára. A havidíj formájában mind a licenc-, mind a bevezetési költségekre kiterjedő kedvező és rugalmas konstrukció tette lehetővé, hogy ne kelljen alább adnunk, és a továbbiakban is hasonlóan professzionális rendszert, a Microsoft Dynamics NAV-ot használhassuk.”– mondta Pozsonyi Gábor, a cég egyik tulajdonosa.
A Photo Hall a budapesti központi raktárból látja el a boltokat és összes franchise partnerét készlettel, a Microsoft Dynamics NAV feladata első fázisban a pénzügyek, majd a teljes raktár és logisztika kezelése volt. A bolthálózatban az értékesítés pedig a NAV rendszerrel összekapcsolt POS terminálokon keresztül történik. A Photo Hall a teljes korábbi szerverparkját leépítve a NAV rendszert kiszolgáló szervereken túl a levelezését és az egyéb közös adattárolását is a BCSS Kft. szolgáltatásán keresztül, SaaS konstrukcióban fogja bonyolítani.
 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció