Eladhatók a Telenor VimpelComban tartott részvényei

A norvég Telenor orosz VimpelCom részvényei átadhatók az orosz állami vagyonügynökségnek, hogy árverésen értékesítsék azokat, miután az orosz Szövetségi Bírósági Végrehajtó Szolgálat korábbi, első fokú gazdasági bíróságon már helyben hagyott döntését kedden jóváhagyta a 9. moszkvai fellebbviteli gazdasági bíróság.

A döntés meglepő, hiszen a Telenor és az orosz Alfa Group, a VimpelCom 44 százalékának tulajdonosa hétfőn jelentette be, hogy megállapodott az orosz VimpelCom és az ukrajnai Kyivstar mobilszolgáltató egyesítéséről, és a bejelentés alapján a szakértők úgy vélték, a társaságok megállapodtak a korábban lefoglalt részvények sorsáról is.

A két konszern 2004-ben keveredett vitába, amikor a VimpelCom fontolóra vette, hogy Ukrajnában terjeszkedik. A perek az Egyesült Államokban, Ukrajnában és Oroszországban folytak, s a legutóbbi ítéletben egy szibériai bíróság 1,72 milliárd dolláros bírsággal sújtotta a Telenort, amiért úgymond akadályozta a VimpelCom ukrajnai terjeszkedését. (A pert egy Farinex elnevezésű, a VimpelCom alaptőkéjének 0,002 százalékát tartó offshore cég indította. A Telenornak meggyőződése, hogy a Farinex mögött az Alfa Group áll, de az utóbbi cáfolja ezt.)

A Telenor megtagadta a bírság kifizetését, de a végrehajtók befagyasztották a VimpelComban lévő, többmilliárdos Telenor-résztulajdon nagy részét. Mindez jelentős hatással volt a Telenor-részvények árfolyamára, a kétoldalú államközi kapcsolatokban ez vált a legfontosabb témává, és rávilágított az oroszországi befektetések kockázataira.

A Telenor a bírságot kiszabó ítéletet megfellebbezte, és kérte a végrehajtás felfüggesztését, de ezt elutasította az első fokú gazdasági bíróság.

A végrehajtók március 11-én foglalták le a Telenor VimpelComban tartott részvénypakettjének nagy részét, 29,9 százalékból 26,6 százalékot, azaz 15 millió 337 ezer 854 darab részvényt. A norvég társaságot ezen kívül a bírság késedelmes fizetéséért további 120 millió dollárt kitevő, 7 százaléknyi büntetőkamat terheli.

A számítások szerint a VimpelCom kártérítése, a bírság és az egyéb költségek fedezésére a lefoglalt részvényeknek a VimpelCom alaptőkéjének 12,8 százalékot kitevő, nem egész felét kell értékesíteni.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció