Példátlan mobiltelefon-kereslet csökkenés Ukrajnában

Az első félévben Ukrajnában 1,91 millió mobiltelefont adtak el, 55 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál, közölték csütörtökön a mobiltelefonok és mobilszolgáltatások terén működő orosz Jevroszety cégnél.

A példátlan keresletcsökkenés jelentősen meghaladta a piaci várakozásokat. Szakértők szerint a visszaesés fő oka az, hogy a bankok gyakorlatilag megszüntették a fogyasztási hitelezést. Dmitrij Gyenyiszov, a Jevroszety ügyvezető elnökhelyettese elmondta, az ukránok jelenleg a mobiltelefonoknak alig 1,5 százalékát vásárolják hitelből. A válság előtt ez az arány az 50 százalékot is meghaladta.

 A mobiltelefon-piac zsugorodásában közrejátszik az is, hogy az ukrán fogyasztók lemondtak a nem létfontosságú, drágább cikkek vásárlásáról. Azok, akik korábban évente vagy másfél évente cserélték újabbra a telefonjukat, manapság inkább spórolnak.

 A válság miatt módosultak az ukránok vásárlási szokásai is, a drágább, "rongyrázó" mobiltelefonok helyett az olcsóbb készülékeket veszik. Az első félévben a 70 dollár körüli készülékek voltak a legkeresettebbek, ezek piaci részesedése 30-35 százalékra nőtt.

 Az ukrán mobilpiac szereplői reménykednek, hogy a második félévben 30-35 százalékkal több készüléket tudnak majd értékesíteni, mint az első félévben.
 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció