Felmérések, előrejelzések 1. - ICT-piac, hardver, alkalmazás

2008-as toplisták Business Online módra (2. rész)

2 / 4 oldal

Sokan nem hisznek – vagy ha mégis, akkor fenntartásokkal – a felméréseknek. A neves piackutatók előrejelzései már sokkal közelebb állnak egymáshoz, de a tévedés náluk sem kizárt. Főként előre nem (nem?) tervezett gazdasági válság esetén.


ICT-piac

Kissé megkésve, csak 2008 novemberében állt az érdekeltek rendelkezésére az IVSZ megbízásából az IDC által a 2007-es hazai ICT-piacról készült felmérés, amely szerint a hazai végfelhasználói szervezetek informatikai szolgáltatásokra 264 milliárd, hardverbeszerzésekre 231 milliárd, szoftverbeszerzésekre 95 milliárd forintot költöttek. További két fontos megjegyzés: a közszféra még mindig inkább maga fejleszti az alkalmazásokat, illetve a magyarországi vállalatoknál nem kellő kihasználtságú az IT által nyújtott hatékonyságnövelés lehetősége.

Az ICT iparág Economist Intelligence Unit által kiadott, szeptemberben megjelent versenyképességi rangsorában Magyarország a felmért 66 ország között továbbra is a középmezőnyben, a 28. helyen végzett, a közép-európai országok között bronzérmes lett. IT-infrastruktúrában lemaradtunk, számítástechnikai eszközökre, szolgáltatásokra és szoftverekre is többet kéne költenünk. A tanulmány szerint a versenyképességi tényezőket jól kezelő országok rendelkeznek a legkiválóbb teljesítményű információs technológiai iparágakkal, az IT-terület vezetői számára pedig a tehetségkutatás és -gondozás lesz a következő években az egyik legnagyobb kihívás.

A Gartner 2008 májusában megjelent előrejelzései szerint az iparág 2015-re gyakorlatilag teljes mértékben globalizálódik, az ICT-cégek tevékenységük jelentős részét az olcsó és képzett munkaerőt kínáló fejlődő térségekbe helyezik át. Akik nem így tesznek, lemaradnak.

Az Eurocom Worldwide által megkérdezett 350 vezető IT-szakember 53 százaléka volt a 2008-as kilátások tekintetében 2007-hez képest sokkal bizakodóbb. Jelentős többség (68, ill. 88 százalék) remélt létszám- és bevételnövekedést. Mivel nem tudni, név szerint mely vállalatok IT-vezetői szerepeltek a felmérésben, így sajnos nem tudjuk összevetni az év végén leépítésekről, jelentős bevétel- és profitcsökkenésről beszámolók listájával (ld. összeállításunk 3. részét), és nem érkezett hír, vajon készült-e a válság hatására új Eurocom Worldwide-felmérés. Az IDC és a Gartner azonban, ahogy az alábbiakban olvasható, módosította korábbi előrejelzéseit.

Az IDC a globális piacon 2008-ra előre jelzett 5,5–6 százalékos IT-re fordított költségnövekedési rátát novemberben, a globális válságra hivatkozva, 2,9 százalékra csökkentette. A 6 százalékos növekedési szintre való visszaállást a 2012-ig tartó előrejelzési periódus végére jósolják. A Gartnertől ennél egy hónappal korábban érkezett jelentés szerint az 5,8 százalékos IT-kiadásbővülés előrejelzése 2,3 százalékra módosult. Az IDC szerint a következő négy évben az iparágnak 300 milliárd USD-nyi bevételkieséssel kell számolnia.

Az IT-szektort érintően az EITO 2008 áprilisában év végégig 4,1 százalékos növekedési ütemet, 2009-re 4 százalékot jelzett. A novemberi aktualizáláskor ezek 2008-at illetően 3,7, míg 2009-re 2 százalékra módosultak. Az IT-berendezések forgalma a 2008-as 1,1 százalékos növekedéssel szemben az idén 1,4 százalékkal csökkenhet, a szoftverforgalom 2,8%-kal nőhet. Az informatikai szolgáltatásokat illetően az EITO-tanulmány 2009-re 3,4 százalékos növekedést prognosztizál.

 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció