Egymilliárd dolláros kínai Alcatel-Lucent üzlet

Az egyesült vállalat a China Mobile-lal kötött nagy volumenű szerződést vezeték nélküli rendszerek fejlesztésére, az üzlet végre nyereségessé teheti a sokat kritizált fúziót is.

A két vállalat még 2006 április elején egyesült, az akkori elvárások szerint a szinergiahatások révén három év alatt adó előtt 1,4 milliárd eurós megtakarítást vártak a világ immáron második legnagyobb távközlési hálózatépítőjétől. Az első helyezett a 24 milliárd eurónak megfelelő forgalmú amerikai Cisco Systems. Az új vállalatban az Alcatel 60 százalékos, a Lucent 40 százalékos a részesedést kapott. Az Alcatel-Lucent azonban még 2008 májusában is csupán 95 millió eurós veszteségre volt képes, ezért folytatják a költségcsökkentést: a tavalyi első negyedévben 1900 alkalmazottól váltak meg, októberben további négyezer fős leépítést jelentettek be, három év alatt pedig 16500 embert bocsátanak el 130 országban az eredetileg 79 ezres létszámból.

Ilyen körülmények között a vállalat számára fontos lépés az egymilliárd dolláros kínai üzlet tető alá hozása. Az üzlet érdekessége, hogy az Alcatel –Lucent ugyan 3G hálózatot fejleszt, ám Kína saját mobilszabványán, a D-SCDMA-n (Time Division Synchronous Code Division Multiple Access). A tender a cég helyi leányvállalatán, az Alcatel Shanghai Bellen keresztül sikerült megkötni.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció