A HP fizetett a megfigyelt újságíróknak

A Hewlett-Packard peren kívül megegyezett a New York Times-szal és három Business Week újságíróval oly módon, hogy kártérítést fizetett nekik azért, amiért 2006-ban és még korábban illegális módszerekkel megfigyelte őket.

A kártérítés pontos összegét nem közölték, a NY Times ugyanakkor bejelentette, hogy a pénzt a lap jótékony célra fordítja. A HP egyszer már kifizetett 4,5 millió dollár kompenzációt egy polgári peres eljárást követő megegyezés nyomán, ahol az alpereseket Kalifornia Állam képviselte.

A Hewlett-Packard felső vezetése a cégtől a sajtóhoz kikerült bizalmas anyagok ügyében indított vizsgálatot még tavaly, ez azonban enyhén szólva túlment a törvényes, vagy pláne az etikus kereteken. Egyes hírforrások szerint az igazgatók adatforgalmát és telefonjait részletesen és rendszeresen megfigyelték, emellett pedig legalább kilenc újságíróval szemben is hasonlóan jártak el. Emiatt a cég igazgatótanácsa szeptember 12-én megvonta a bizalmat Patricia Dunn elnöktől, aki ezután le is mondott, emellett pedig az igazgatótanács egy tagjának is távoznia kellett.

Dunn utóda, Mark Hurd tévedésnek, illetve egyszeri elhajlásnak nevezte az esetet, ugyanakkor a kapcsolódó peres eljárások még korántsem zárultak le. A vezető számítógépgyártó utóbbi időben produkált töretlen jó szereplésének azonban ezek aligha árthatnak, hacsak közben nem derül mégis fény valami komolyabb dologra, vagy mondjuk Hurd esetleges érintettségére az ügyben.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció