Tåvközlés, internet - folytatódó hazai trendek a II. negyedévben

FolytatĂłdott a szĂ©lessĂĄvĂș Ă©s fƑkĂ©nt a mobilinternet dinamikus bƑvĂŒlĂ©se, de a mobil-elƑfizetĂ©sek szĂĄma is tovĂĄbb nƑtt a vezetĂ©kesek rovĂĄsĂĄra az Ă©v mĂĄsodik negyedĂ©vĂ©ben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdĂĄn közzĂ©tett jelentĂ©se szerint.

Az internetszolgĂĄltatĂłk szĂĄma jĂșnius vĂ©gĂ©n 334 volt, 101-gyel több, mint egy Ă©vvel korĂĄbban. A piac erƑsen koncentrĂĄlt: 25 cĂ©g mondhatja magĂĄĂ©nak az elƑfizetĂ©sek 90 szĂĄzalĂ©kĂĄt.

A mĂĄsodik negyedĂ©v folyamĂĄn az internet-elƑfizetĂ©sek szĂĄma több mint 6 szĂĄzalĂ©kkal, egy Ă©v alatt 36 szĂĄzalĂ©kkal emelkedett.

A szĂ©lessĂĄvĂș internet kĂ©t formĂĄjĂĄnĂĄl, az xDSL Ă©s a kĂĄbelhĂĄlĂłzatnĂĄl 52, illetve 53 szĂĄzalĂ©kkal nƑtt az elƑfizetƑk köre. A vezetĂ©k nĂ©lkĂŒli internet mĂ©g gyorsabban, egy Ă©v alatt 65 szĂĄzalĂ©kkal növekedett, rĂ©szarĂĄnya mĂĄr megközelĂ­tette a 21 szĂĄzalĂ©kot.

Az összes elƑfizetĂ©seken belĂŒl 2006 II. negyedĂ©vĂ©hez kĂ©pest közel negyedĂ©re zuhant a betĂĄrcsĂĄzĂłs, azaz az kapcsolt vonali Ă©s ISDN, s csökkent a bĂ©relt vonali elƑfizetĂ©seinek arĂĄnya.

Az internetszolgåltatåsokból szårmazó nettó årbevétel a måsodik negyedévben megközelítette a 26,2 milliård forintot, ami 24 szåzalékkal volt több az egy évvel koråbbinål.

A KSH szerint a mobil-elƑfizetĂ©sek szĂĄma a negyedĂ©v folyamĂĄn 168 ezerrel növekedett, s az idƑszak vĂ©gĂ©re mĂĄr meghaladta a 10,2 milliĂłt. A feltöltƑkĂĄrtyĂĄs elƑfizetĂ©sek szĂĄma egy Ă©v alatt 176 ezerrel emelkedett. A negyedĂ©v vĂ©gĂ©n 100 lakosra mĂĄr 102 mobil-elƑfizetĂ©s jutott.

A mobilhĂĄlĂłzatban a negyedĂ©v folyamĂĄn 6 szĂĄzalĂ©kkal több hĂ­vĂĄst kezdemĂ©nyeztek, mint az egy Ă©vvel korĂĄbbi idƑszakban. EnnĂ©l nagyobb mĂ©rtĂ©kben, 14 szĂĄzalĂ©kkal emelkedett a mobiltelefonĂĄlĂĄssal töltött összes percidƑ. Egy elƑfizetĂ©sre ĂĄtlagosan 330 percnyi beszĂ©lgetĂ©s jutott, ez 5 szĂĄzalĂ©kkal több, mint egy Ă©vvel korĂĄbban.

A vezetĂ©kes fƑvonalak szĂĄmĂĄnak csökkenĂ©sĂ©t a szintĂ©n vezetĂ©kes besorolĂĄsĂș kĂĄbeltelefonos szolgĂĄltatĂĄsok  dinamikus fejlƑdĂ©se sem tudja megĂĄllĂ­tani. JĂșnius vĂ©gĂ©n az elƑzetes adatok szerint 3,3 milliĂł vezetĂ©kes fƑvonal volt ĂŒzemben, 96 ezerrel kevesebb, mint 2006 azonos idƑpontjĂĄban Ă©s 29 ezerrel kevesebb, mint az elƑzƑ negyedĂ©v vĂ©gĂ©n.

A 100 lakosra jutĂł vezetĂ©kes fƑvonalak szĂĄma a negyedĂ©v vĂ©gĂ©n 33 volt. Az ISDN-vonalaknak a vezetĂ©kes szegmensen belĂŒli arĂĄnya vĂĄltozatlanul 17 szĂĄzalĂ©k.

A vezetĂ©kes vonalakrĂłl indĂ­tott hĂ­vĂĄsok szĂĄma 18, idƑtartama 22 szĂĄzalĂ©kkal csökkent az elƑzƑ Ă©v II. negyedĂ©vĂ©hez kĂ©pest. A visszaesĂ©shez hozzĂĄjĂĄrul a mobilforgalom Ă©ves szinten erƑteljes emelkedĂ©se Ă©s valamelyest az ingyenes internetes telefonĂĄlĂĄs egyre inkĂĄbb terjedƑ lehetƑsĂ©ge is.

Az egy vezetĂ©kes vonalra jutĂł hĂ­vĂĄsok - adatcĂ©lĂș forgalommal egyĂŒtt szĂĄmĂ­tott - idƑtartama 517 perc volt, ami 20 szĂĄzalĂ©kkal kevesebb, mint az elƑzƑ Ă©v azonos idƑszakĂĄban. A vezetĂ©kes hĂĄlĂłzatokban indĂ­tott hĂ­vĂĄsok ĂĄtlagos idƑtartama 3,1 percet, internethĂ­vĂĄsok nĂ©lkĂŒl 2,9 percet tett ki.

 
 
 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł