EU-kartellvizsgálat: Kenőpénzekkel is vesztegett az Intel?

Hosszas vizsgálódás után az Európai Bizottság úgy döntött, hogy kartellügyi eljárást kezdeményez az Intel ellen, mivel az szerinte visszaélt piaci helyzetével.

Az EB 2005 nyara óta gyűjti a bizonyítékokat a processzorgyártó tisztességtelen üzleti praktikáival kapcsolatban, mivel azt feltételezik, hogy a piacvezető vétett az EU versenyjogi rendeletei ellen. A vád szerint az Intel különböző engedményeket ajánlott fel ügyfeleinek, ha azok tőlük, és nem a konkurens Advanced Micro Devices-tól vásárolják a CPU-kat. Ezen kívül azonban a processzorgyártó feltehetőleg több alkalommal kenőpénzekkel is megvesztegette a velük üzleti kapcsolatban álló számítógépgyártókat, hogy AMD-alapú termékeiket jóval később dobják piacra, vagy egyáltalán ne is hozzák azokat forgalomba. Az illegális intézkedések lényege az volt, hogy ellehetetlenítsék a konkurens AMD életét, és még jobban megerősítsék saját piaci pozíciójukat.

Az Európai Bizottság tíz hetet adott az Intelnek, hogy magyarázattal szolgáljanak a "Statement of Objections" című dokumentumban megfogalmazott vádakra. Ha bebizonyosodik a vezető processzorgyártó bűnössége, akkor ez esetben jókora bírságot szabhat ki a vállalatra az EB.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció